oil-eating bacteria

6. Bakterier æder olien langsomt

Overalt i havene findes der bakterier, der er i stand til at spise de kulbrinter, olien består af. Forskerne har desuden genmanipuleret bakterier, så de får ekstra stor appetit på olie, men samtidig kan være farlige at slippe løs.

28. marts 2011 af Ib Salomon

Fordele: Bakterierne findes i forvejen i naturen. De er effektive og dør, når der ikke er mere olie at spise. Kan med fordel bruges ved oprydning på svært tilgængelige kyster.

Ulemper: Det tager tid, inden der er nok bakterier til, at de kan gøre en forskel. Udsættes der genmanipulerede bakterier, kan de måske udkonkurrere naturlige bakterier og ændre den økologiske balance.

Status: Sker der et olieudslip, vil antallet af oliespisende bakterier hurtigt stige. Væksten kan stimuleres ved at tilføre næringsstoffer med risiko for, at der opstår iltmangel. Hvis olien skyller op på land, har man med held spredt oliefortærende bakterier på den.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: