Oil spunge

7. Supersvampe suger 8 gange deres vægt

Aerogel er et ultralet, gasfyldt materiale, der blandt andet er udviklet af NASA. Det kaldes også “frossen røg”, fordi det er så let. Det består af 99 procent luft, men har ikke desto mindre en meget stor sugeevne.

28. marts 2011 af Ib Salomon

Fordele: Gelen kan spredes som granulat eller som blokke og kan fx udlægges som en barriere, der forhindrer, at olien når kysten. Den opsamlede olie kan senere vrides ud af gelen og genbruges. Det samme kan gelen. Den vil også kunne anvendes på kyster, der er ramt, til at opsuge olieklatter fra sten og sandbanker. Samtidig forurener gelen ikke.

Ulemper: Prisen er relativt høj, og der mangler endnu dokumentation for metodens effektivitet i praksis, men alt tyder på, at der er meget få ulemper.

Status: Amerikanske forskere fra Case Western Reserve University har udviklet en variant, de kalder Aeroclay. Den flyder på overfladen og suger olie til sig, akkurat som en svamp suger vand. Gelen kan opsuge 8 gange sin egen vægt. Udviklingsarbejdet er stadig i gang, så metoden er ikke afprøvet i stor stil. En ny og forbedret udgave af gelen ventes på markedet inden for et år.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: