Oil well

Hvordan dannes olie?

Jeg har hørt, at olie kun dannes i et olievindue. Hvad er det egentlig?

2. maj 2011

Olien i undergrunden er ofte dannet med alger som udgangspunkt, men før algerne ender som olie, kræver det, at en række specielle forhold er til stede.

Oliedannelse kræver to ting. For det første skal organisk materiale begraves i et iltfrit sediment. Hvis der er ilt, er der nemlig også dyr, som nedbryder det organiske materiale, og så kommer der ingen olie. For det andet skal materialet udsættes for både et tryk og varme. Det sker ved, at der aflejres yderligere sediment ovenpå.

Geologerne taler om et olievindue bestemt af den såkaldte geotermale gradient. Den geotermale gradient fortæller, hvor meget temperaturen stiger, når man går 100 meter ned i jorden. For at danne olie skal gradienten ligge mellem 1,8 °C og 5,5 °C pr. 100 meter. Den tunge råolie dannes ved de laveste temperaturer og tryk, for eksempel 40 °C i 1000 meters dybde.

Når olien er færdigdannet, skal den flytte sig til en anden bjergart, idet de bjergarter, der kan danne olie, er meget massive lersten og skifre, som olien ikke kan pumpes ud af. Olie er imidlertid lettere end den omgivende stenmasse og bevæger sig derfor mod jordoverfladen. For at undgå, at olien fordamper, må den porøse bjergart dog have et låg, fx et lerlag.

Fakta

Olie kræver bestemte tryk og temperaturer

Hvis alger skal omdannes til olie, kræver det ikke alene et iltfrit miljø, men også helt bestemte tryk og temperaturer. Geologerne kalder de steder, hvor de rette forhold er til stede, for olievinduet.

Udforsk de dybeste have og de fjerneste galakser.

Få 3 nr. af Illustreret Videnskab til 79,00. Klik her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: