nb_u12 Arctic

Russerne opruster i Arktis

Rusland bringer nu koldkrigsstemningen til Arktis. Præsident Putin har iværksat militærøvelser i området, hvor fem nationer kæmper om retten til at udvinde gas, olie og værdifulde mineraler.

19. marts 2015 af Carsten Nymann

38.000 soldater, 3360 udstyrsenheder, 41 krigsskibe, 15 ubåde og 110 fly og helikoptere deltager i en stor militærøvelse, som Rusland holder på Arktis.

Ruslands øvelser trækker stemningen i Arktis endnu længere ned under nulpunktet.

Fem lande kæmper nemlig om rettighederne til at udvinde olie og værdifulde mineraler som fx mangan, kobolt og kobber fra Arktis’ undergrund.

Klippeprøver skal bevise ejerskab

Russerne har længe været aktive i området. En russisk atomubåd har fx samlet klippeprøver i tre kilometers dybde fra den såkaldte Mendelejev-ryg for at bevise, at ryggen geologisk set er en del af Ruslands kontinentalsokkel.

Atomubåden er bygget af titanium og inddelt i flere mindre rum, så den ikke imploderer under det store tryk.

Ubåde undersøger havbunden

Ubåde og isbrydere har de seneste år indtaget Arktis netop for at undersøge havbunden og undergrunden. Opgaven er svær på grund af det tykke islag.

Derfor sender forskerne lydbølger ned mod havbunden med en kæmpe luftkanon. Lydbølgerne fra kanonen reflekteres forskelligt i undergrunden alt efter indhold, og på den måde kan forskerne afsløre fx olie og tegn på mineraler.

Russere plantede flag i 2007

Et eksempel på Ruslands interesse i området sås også i 2007, hvor en robot plantede det russiske flag fire km nede i havet på Nordpolen. Læs mere om kampen mellem de fem arktiske kyststater og forskernes arbejde i det iskolde Arktis her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: