Polygon earth

Hvad er stencirkler?

Jeg har set billeder fra Spitsbergen, hvor der er landskaber med en masse sten-cirkler. Hvordan opstår disse mønstre?

Stencirklerne, der findes i arktiske egne, skyldes gentagne frost- og tøprocesser i jorden. Her sker der en sortering, hvor det groveste materiale skaber ringen, mens det fine materiale findes i midten. Cirklerne kan variere fra ti centimeter op til flere meter i diameter.

Der kan også dannes andre typer af mønstre i arktiske landskaber, hvor stenene sorteres i striber frem for i cirkler, eller jorden kan sprække og danne såkaldt polygonjord, uden at der finder en åbenbar sortering af materialer sted.

Stone stripes

Med computersimuleringer har forskerne vist, at der er tale om to forskellige processer. I den ene proces dannes der islinser i den frysende jord, som sorterer sten og jord ved at flytte partikler mod områder med partikler af samme slags.

Stone cirkles

I den anden proces presses de dannede stenstrukturer sammen, fordi jorden omkring dem fryser. Denne mekanisme strækker stenbunkerne ud i aflange strukturer som følge af intern transport af sten i stenstrukturernes længderetning.

Når sorteringsmekanismen dominerer, opstår stencirklerne, mens polygonjord opstår, når pressemekanismen dominerer. Hvis terrænet skråner, kan der dannes striber.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: