Sinkhole, Guatemala City

Jorden åbner sig under os

Flere og flere steder i verden opstår de såkaldte jordfaldshuller: pludseligt opståede huller, som på et øjeblik kan opsluge både bygninger og mennesker. Årsagen er, at vi forstyrrer undergrunden mere og mere. Men måske er der hjælp på vej. Geologer arbejder nemlig på at udvikle metoder til at kunne forudsige de farlige huller.

2. marts 2011 af Keld Conradsen

Guatemala City, 31. maj 2010. Den tropiske orkan Agatha har netop hærget Mellemamerika med heftige regnskyl og omfattende ødelæggelser til følge. Netop som man kan begynde at gøre skaderne op, sker der noget dramatisk i en af byens forstæder: Jorden giver efter og forsvinder i dybet, og et cirkelrundt, 18 meter bredt og op til 60 meter dybt hul gaber mod himlen – som var der slået hul ned til helvede. Ved et mirakel omkommer ingen mennesker denne allersidste majdag i 2010.

Tre år tidligere, i februar 2007, blot få kilometer borte var man imidlertid mindre heldig. Ved en katastrofe næsten identisk med den fra foråret 2010 forsvandt et hus i dybet sammen med tre mennesker, der alle omkom ved ulykken.

De spektakulære huller i Guatemala City i 2007 og 2010 er såkaldte jordfaldshuller. De kan dannes helt naturligt og er også blevet det gennem en stor del af Jordens historie. I de senere årtier er de imidlertid begyndt at optræde hyppigere og hyppigere rundtomkring i verden til stadig større gene for os mennesker. Og det er faktisk vores egen skyld, siger eksperterne. For ud over at vi placerer tunge bygninger og konstruktioner på overfladen, griber vi også ind i undergrundens vandbalance. Mange steder sænker vi grundvandsspejlet, og dermed øger vi risikoen for, at jorden åbner sig under vores fødder.

Jordfaldshuller findes overalt i verden. De varierer i størrelse fra under en meter til adskillige hundrede i både bredde og dybde. Ved første øjekast kan de virke næsten overnaturlige. Hvordan i alverden kan det gå til, at den gode, solide jord pludselig giver efter og forsvinder i dybet?

Fakta

Kalksten skaber risikoområder: Forskellige typer undergrund giver risiko for, at jordfaldshuller opstår, fx en undergrund af salt eller vulkansk pimpsten. De fleste huller opstår i områder, hvor undergrunden består af kalksten, som er en relativt let opløselig bjergart.

Kalksten findes i undergrunden mange steder i verden. Også på vores nordlige breddegrader, som det ses på dette kort.

Tema

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: