nb_u10 Coalmine

Metan får miner til at eksplodere

Over 30 mennesker mistede i denne uge livet ved en eksplosion i en kulmine i Ukraine. Årsagen var formentlig forekomsten af eksplosiv metan-gas.

5. marts 2015 af Carsten Nymann

I denne uge overdøvede lyden af en stor eksplosion i en kulmine for en stund krigstrommerne i det østlige Ukraine.

Selv om årsagen ikke er endeligt klarlagt, er minen Zasyadko ifølge ukrainske medier en af landets farligste, hvad angår ulykker med metan-gas.

Metan er hovedbestanddelen af naturgas og et naturligt biprodukt af kul. Eksplosioner forekommer, når metankoncentrationen stiger i et uventileret rum, og der opstår fx en gnist.

Ufortyndet metan tændes let

Hvis der ikke er luft nok i en mine til at fortynde metan-gassen, bliver den ekstremt letantændelig.

Når indholdet af metan i luften er på 9,5 procent, danner metan og luft en gasblanding, som er meget let antændelig.

Der skal meget lidt udefrakommende energi, fx en gnist, til at forårsage en eksplosion. Reaktionen skaber vand, kulilte og en masse varme.

Ventilation er den mest almindelige forebyggelse mod et for højt indhold af metan i luften. Men kulminerne i Ukraine er kendt for at være gammeldags og dårligt vedligeholdt.

Metan-reaktion skaber trykbølge

Reaktionen varmer desuden luften i minen op, og når den varme luft forsøger at udvide sig i den trange mine, stiger trykket, hvilket kan sætte gang i en chokbølge.

I værste fald kan chokbølgen blæse kulstøv op i luften, som så kan antændes af varmen fra selve metan-eksplosionen, hvilket skaber en endnu mere ødelæggende kulstofeksplosion.

I nogle lande spredes pulveriseret kalksten ud over kulstøvet i minerne for at absorbere noget af varmen og holde på kulstøvet, så det ikke hvirvles op i luften.

Metan er blot én udfordring

Udfordringerne bliver kun større disse år, da selskaberne borer dybere og dybere ned i jordskorpen. Snart må minearbejdernes lod overtages af robotter:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: