Chikyu

Japan vil bore ned til Jordens kappe

Astronauter har hentet sten på Månen, men geologer har endnu kun kradset i Jordens yderste skorpe. Nu skal et japansk forskningsskib forsøge at bore 10 km ned til Jordens kappe.

19. februar 2014

Både amerikanske og russiske geologer har tidligere måttet opgive at bore ned til Jordens kappe. Temperatur, tryk og ikke mindst borets enorme længde gør projektet til en lige så stor udfordring som at rejse i Solsystemet. Men nu har Japan kastet sig ind i kampen med verdens mest avancerede boreskib, Chikyu.

6 skibsskruer skal holde skibet i ro

Fordelen ved at bore til søs fremfor på land er, at havbundskorpen er væsentligt tyndere end kontinentalskorpen. Til gengæld stiller det store krav til teknikken at holde skibet lige over borehullet på åbent hav. Chikyu er derfor udstyret med seks skibsskruer, der gør skibet i stand til at fastholde sin position i stormvejr, kraftig strøm og op til 4,5 m høje bølger.

Hidtil har forskningsskibe kun gennemført fire boringer over én km ned i havbundsskorpen og blot én i mere end to kilometers dybde. Men de boretekniske fremskridt, der er gjort i olie- og gasindustrien i de senere år, får eksperter til at tro på projektet. Hvis det lykkes at skaffe den ene milliard dollars, som “rejsen” til kappen skønnes at koste, kan Chikyu sænke boret i havet, inden årtiet er omme, og, om alt går vel, nå kappen i begyndelsen af 2020’erne.

Læs mere

Læs hele artiklen om japanernes bestræbelser på at bore ned til jordens kappe i Illustreret Videnskab. Abonnenter på bladet kan downloade artiklen med knappen herunder.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: