Radon 16/2014

Radon under dit hus gør dig syg

Lungekræft behøver ikke at skyldes rygning – jorden under dit hus kan give alvorlige lidelser. Radon findes i næsten alle former for jord, og luftarten er skyld i cirka 300 dødsfald om året i Danmark.

3. oktober 2014 af Erik Wied

En dansk undersøgelse viser, at i hvert 20. parcelhus ligger koncentrationen af luftarten radon over fareniveauet. Radon kan hverken lugtes eller smages, men udgør alligevel en grim helbredsrisiko. Ikke mindst lungekræft kan fremkaldes af radon.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at radon er en medvirkende årsag ved cirka 300 dødsfald om året i Danmark. Problemet har en tilsvarende størrelse i de andre nordiske lande, mens de amerikanske sundhedsmyndigheder anslår, at 21.000 amerikanere årligt dør af lungekræft, som er udløst af radon.

Radon trænger ind i opvarmede huse

Radon er en naturligt forekommende luftart, som findes i næsten alle former for jord. Luftarten kan trænge ind ad mange kanaler, for eksempel afløb eller små revner i husets fundament. Risikoen er endda større på vores kølige breddegrader, fordi vi opvarmer vores huse en stor del af året.

Forskerne har fundet ud af, at når temperaturen er højere indendørs end udendørs, opstår der et lille undertryk i boligen, som trækker jordluften ind.

Den danske undersøgelse viser, at der stor forskel på, hvor høj risikoen er forskellige steder i landet. Især på Fyn og Bornholm er der fare på færde. På de to øer lå over 10 procent af parcelhusene over grænseværdien. Derimod var der mindre risiko i Nord- og Vestjylland.

Flere firmaer har specialiseret sig i at teste for radon. Man kan også gøre det selv med udstyr, som koster fra omkring 300 kroner.

Radon i jorden gør os syge

Klarlægningen af radon fra undergrunden som sundhedsrisiko er et resultat af det nye forskningsfelt medicinsk geologi. Her interesserer forskerne sig for sammenhængen mellem geologien et bestemt sted og sundheden hos befolkningen.

Medicinsk geologi er i stærk vækst i øjeblikket, og rundt omkring i verden har forskerne opklaret flere store epidemier, som viste sig at være koblet til forhold i undergrunden. Eksempelvis har en invaliderende skeletlidelse i Indien vist sig at skyldes fluor i drikkevandet.

Læs mere om, hvordan jorden gør os syge i Illustreret Videnskab nummer 16/2014.

Se din kommune

Radon er skævt fordelt over landet.

Se her, hvor alvorligt problemet er i din kommune.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: