Lyn
© Shutterstock

Hvorfor går lyn i zigzag?

Når man ser et lyn slå ned i jorden, sker det aldrig lodret. Hvorfor vælger lynet egentlig ikke den korteste vej?

1. september 2009

Et lyn er en stor gnist, og vi er vant til, at en gnist tager den direkte og korteste vej til sit mål. 

I tilfældet med et lyn fra en tordensky er det dog flere kilometer, der skal tilbagelægges, og processen med at få dannet lynet sker derfor i mindre skridt. 

En gnist dannes på grund af en spændingsforskel, og for lynets vedkommende, er det spændingsforskellen mellem tordenskyen og jorden. 

>>Vil du vide mere om lyn og torden? Læs med her!

Elektroner søger mod jorden 

Inden en lynudladning får den ekstreme spændingsforskel elektroner til at søge fra skyen mod jorden. Disse elektroner søger nedad i såkaldte lynkanaler, hvori luften bliver ioniseret. 

En lynkanal bevæger sig mod jorden i små skridt a ca. 50 meter ad gangen, og i denne proces følger strømmen af elektroner de lag i luften, som er mest ledende. 

Det kan være ganske små forskelle i ledningsevne, der bestemmer retningen, og lynkanalen bliver derfor kantet og ujævn. 

Når lynkanalen nærmer sig jordens overflade, vil den forøgede mængde af elektroner få en tilsvarende udladning fra jordoverfladen til at forgrene sig opad. 

Når de to kanaler mødes, kortsluttes systemet, og den store spændingsforskel udløser en kraftig strøm gennem lynkanalen. 

Minder om vandets bevægelse

Resultatet bliver et synligt lyn, som følger lynkanalens form. Ofte vil lynet have forgreninger mod jorden, fordi elektronerne har dannet sidegrene i deres søgen mod jordoverfladen. 

Lynets form er altså dannet i en proces, der på mange måder minder om vands bevægelse gennem et landskab. Bevægelsens retning er bestemt af små detaljer, som får lynet til at bevæge sig i zigzag.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: