Tornado, Map of USA

Hvordan opstår en tornado?

Hvad er det for kræfter, der pludselig kan få luften til at snurre rundt med høj fart?

30. juni 2010

Tornadoer opstår kun, hvor der i forvejen er dannet en kraftig tordenbyge. Grundlaget for tordenbygens eksistens er varm luft, som suges ind i skyen og afgiver vanddamp til skydråber, der til sidst ender som nedbør.

Tordenbyger dannes i ustabil luft. En luftmasse er ustabil, når en lille opvarmning ved jordoverfladen kan føre en luftpartikel højt op i atmosfæren. På den nordlige halvkugle bliver ustabiliteten forstærket dér, hvor vinden drejer mod uret, og de kraftigste byger vil dannes netop i disse områder.

Tordenbygen fungerer som en selvstændig maskine, hvor brændstoffet er varme og fugtighed. Inde i skyen drøner varm luft til vejrs, mens koldere luft med regn og hagl suser mod jorden. Under skyen trækkes der luft ind fra et stort landområde uden om bygeskyen, og store mængder luft lige over jordoverfladen samles her for at blive løftet opad.

Tornadoen skabes under tordenbygen, når rotationsenergien bliver koncentreret i luften under skyen. Er luften meget ustabil, får opstigningen en selvforstærkende effekt, som skaber selvstændige lavtryk, der drejer rundt om en fælles akse. Fanges denne rotation under det kraftige sug fra tordenskyen, opstår der en smal kanal, som luften suges igennem på sin vej op i tordenskyen. På grund af hastigheden ved rotationsaksen falder trykket inde i kanalen, så fugtigheden fra den varme luft kondenseres til dråber. Dråberne gør tornadoen synlig, og når rotationen når jordoverfladen, farves tornadoen desuden af det materiale, som suges med op.

Tornado Alley

Staterne Texas, Kansas, Ohio og Nebraska rummer det område, hvor de værste tornadoer opstår. Varm luft fra Den Mexicanske Golf mødes med kølig luft fra vest, der trænger ind øverst i luftmassen efter en tur over Rocky Mountains.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: