Tornado shelter

Midtvesten er tornadoernes motorvej

Amerikanerne har stor risiko for at møde en tornado. Kold og varm luft er hovedingredienserne i det kraftige vejrfænomen.

Prærien eller “The Great Plains”, som Midtvesten i USA også hedder, er det sted på Jorden, hvor chancerne for dannelse af tornadoer er størst.

I forårsmånederne kommer der kold og tør polarluft fra nord, og fra syd kommer der varmere og fugtig tropisk havluft fra Den Mexicanske Golf. Mødet mellem disse to luftmasser og det, at solen samtidig begynder at varme den store, flade prærie op, er de hovedingredienser, der giver de særligt kraftige byge- og tordensystemer, der skaber tornadoerne.

Midtvesten er det sted på Jorden, hvor der produceres flest tornadoer, og området kaldes derfor “Tornado Alley” – tornado-vejen – eller “Tornadoernes Motorvej”.

Der er i gennemsnit omkring 800 tornadoer i hele USA gennem tornadosæsonen fra marts til august med højsæson i april, maj og juni, hvor over 55 pct. af tornadoerne opstår, men de kan forekomme året rundt.

Videnskabens Univers

Videnskabens Univers er en enestående bogserie, som bringer dig ud i alle hjørner af videnskabens fascinerende verden. Du kan læse mere om serien og købe den første bog på Videnskabens Univers.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: