Einstein på tysk

Moms-hammer vil ramme videnskab på dansk

I 30 år har Illustreret Videnskab formidlet videnskab til danskerne – på dansk. Nu vil et nyt lovforslag gøre danske magasiner 25% dyrere.

7. januar 2015 af Chefredaktør Sebastian Relster

Har du læst ugens tophistorie fra tidsskriftet Science?

“m6A mRNA methylation facilitates resolution of naïve pluripotency toward differentiation”

Eller hvad med denne kioskbasker fra Nature?

"EFF-1-mediated regenerative axonal fusion requires components of the apoptotic pathway”

Nej vel? Nyheder fra videnskabens verden kan være stort set umulige at forstå for den uindviede – ikke mindst, når de præsenteres på et andet sprog.

Illustreret Videnskab har i 30 år bearbejdet, forklaret og oversat krøllede formuleringer som de ovenstående til dansk, så de giver mening for menigmand.

Hidtil har vi – lige som aviserne – kunnet gøre det momsfrit. Momsfritagelsen har givet mening, for den sikrer vidensdeling og oplysning i et lille sprogområde som Danmark, hvor materiale er uforholdsmæssigt dyrt at producere.

Men det vil et nyt lovforslag sætte en stopper for. Ifølge forslaget skal alle magasiner, DER UDKOMMER PÅ DANSK nu pålægges moms.

Engelsksprogede magasiner får en kæmpe fordel

Hvis loven vedtages, vil det ramme store dele af den danske magasinbranche hårdt, 15 til 20 magasiner må lukke og op mod 200 medarbejdere fyres. Heller ikke Illustreret Videnskab vil gå ram forbi.

Men loven vil ikke ramme fx Nature og Science, der ellers også forhandles i Danmark. For ganske vist er de næsten umulige at forstå for de fleste – til gengæld er de på engelsk!

På Illustreret Videnskab har vi kun lovord for de to tidsskrifter. Men ikke for loven, der vil tilgodese alle andre sprog end lige dansk.

Hvis du derfor fortsat vil læse dit favoritmagasin på dansk, så gå ind og like vores side på Facebook .

...Og hvad betyder det så på dansk?

Den første rubrik fra Science kan oversættes til noget a la:

"Kemisk skulderklap får stamceller til at glemme fortiden”

Artiklen handler om, hvordan kroppens stamceller er afhængig af et lille molekyle (m6A) for at afslutte deres tilværelse som stamceller og specialisere sig. Stamceller er multikunstnere, der potentielt set kan udvikle sig til alle typer velfungerende specialiserede celler, fx en hudcelle.

Nummer to rubrik fra Nature kunne på dansk lyde:

"Iturevne nerver kræver nærdødsoplevelse for at reparere sig selv”

Historien handler om, at når en itureven nerve reparerer sig selv ved at få de to nerveender til at vokse sammen, så benytter den sig af samme biokemiske systemer som ved såkaldt programmeret celledød, hvor cellen frivilligt går i døden for at sikre kroppens overlevelse.

REDAKTØREN MENER

"Loven vil betyde døden for flere dansksprogede magasiner"

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: