Frontpage 10/2010 DK

Velkommen til nr. 10/2010

Læs om Tutankhamon og de nye dna-undersøgelser, der har bragt os nærmere et svar på, hvad der skete med ham.

11. juni 2010 af Jens E. Matthiesen

1922 åbnede englænderen Howard Carter døren ind til det, der skulle vise sig at være det mest spektakulære fund i egyptologiens historie: Tutankhamons grav.

Fortællingen om fundet er i sig selv en af videnskabens mest fængslende detektivhistorier – men den sluttede ikke med åbningen af graven. Mumien af barnekongen, som gemte sig bag den imponerende guldmaske, rejste nemlig en række spørgsmål, som har optaget forskerne lige siden. For hvilken skæbne var det, der overgik Tutankhamon for over 3300 år siden?

Blev den unge farao myrdet af magtbegærlige rivaler, var han offer for en ulykke, eller døde han simpelt hen som følge af sit eget svage helbred? Moderne dna-undersøgelser har for nylig bragt os nærmere et svar. Vi kender nu den sandsynlige dødsårsag, og resultaterne har også givet os ny indsigt i Tutankhamons liv og familieforhold, så vi nu ved langt mere om, hvem han var. Læs om manden bag guldmasken i dette nummer. Jens E. Matthiesen Chefredaktør

Naturens største svindlere Mød aben, der skriger “Ulven kommer”. Krabben, som praler med en falsk klo. Og pungrotten, der lader, som om den er død. Dyrene bruger masser af svindelnumre for at skaffe sig magt, føde og sex.

Nu vil forskere dyrke bøffer af stamceller Kødproduktion belaster både miljøet og klimaet, men måske er der en overraskende løsning på vej: kød dyrket af stamceller i laboratoriet.

På opdagelse i dimensionerne Vi oplever normalt verden som tredimensional. Men måske er der i ethvert punkt endnu seks skjulte dimensioner.

Hjernens mysterier: Hvad er intelligens? Hjerneforskerne er de senere år blevet klogere på, hvorfor nogle af os er skarpere end andre, og hvor intelligensen har hjemme i hjernen.

Vandtårne rejser sig i ørkenen Tyske forskere har fundet en ny metode, som kan forsyne verdens tørreste egne med vand. Tårne fulde af salte skal ved hjælp af solenergi vride vanddamp ud af luften.

Læs også om: Magneter gør kemoterapi mere effektiv Brandslukning skal afkøle Jordens klima Ligklæde afslører spedalskhedens historie Sådan måler geologerne jordskælv

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: