Frontpage 11/2010

Velkommen til nr. 11/2010

Læs bl.a. om rumfartens fantastiske sidegevinster.

6. juli 2010 af Jens E. Matthiesen

Ridsefri brilleglas, slidstærke bildæk, ergonomiske madrasser og diskrete tandbøjler. Eller hvad med screening for brystkræft, pakning af kartoffelchips, gps-navigation og maling, der beskytter mod rust?

Vi tænker ikke over det, men faktisk er vores hverdag fuld af rumteknologi – dvs. produkter og teknikker, som oprindeligt er udviklet for at løse en eller anden udfordring, som rumfarten har stået over for, og som siden er blevet brugt til mere jordnære formål. Seks årtiers rumfart har skabt et utal af tekniske gennembrud med den slags civile sidegevinster, og allerede i 1962 oprettede NASA et program med netop det for øje – at overføre rumfartens landvindinger til konkret anvendelse på andre områder. Eksemplerne viser, at det ofte er lykkedes, og de bør regnes med på plussiden, når det debatteres, om den dyre udforskning af rummet er pengene værd.

Læs om rumfartens fantastiske sidegevinster i dette nummer. Jens E. Matthiesen Chefredaktør

På opdagelse i verdens største hulesystem En ekspedition til Whiterock Cave på Borneo har afsløret, at det enorme hulesystem er endnu større, end vi troede – og det er stadig langtfra færdigudforsket.

Odderen kan dø af kræsenhed Når føden bliver knap, vælger havodderen at specialisere sig i bestemte byttedyr. Og det gør den endnu mere sårbar over for forandringer, viser nye studier.

Ny teknik trækker CO2 ud af røgen Forskere og teknikere er tæt på at udvikle metoder, som kan fjerne næsten al den CO2, som udledes af vores kraftværker, når de afbrænder fossile brændsler.

Hjernens mysterier: Hvordan fungerer hukommelsen? Forskerne er gradvist ved at løfte sløret for, hvordan hjernen bærer sig ad med at huske det vigtige og glemme resten.

Læs også om: Dna-prøve viser os Grønlands urfolk Nu ved vi, hvorfor vi ældes forskelligt Nu kan vi snart printe alt i 3-d Solsystemet i tal

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: