frontpage 11/2011

Velkommen til nr. 11/2011

Læs om mennesker med supersanser, mad der kribler og hvordan forskerne afdækker moseligenes mysterier.

1. august 2011

Man skal have en vis alder, for at begrebet “en diskette” giver mening. For ikke at tale om “en floppydisk”. Og det, på trods af at begge dele er digitale lagermedier, som var gangbare for bare et par årtier siden. Nu er cd’er og dvd’er også på vej ud.

Udviklingen går så hurtigt, at vi risikerer, at de data, vi gemmer på faste lagermedier, snart er utilgængelige for os. Dels fordi medierne ikke er sikre nok, dels fordi vi om kort tid ikke har udstyret til at læse dem. Og i videnskabens verden kan det blive et katastrofalt tab. Hvor forskerne i gamle dage gemte deres resultater på papir, findes de fleste nye data kun digitalt.

I det hele taget producerer vi i dag digital information i et nærmest ufatteligt tempo. Hvis man forestiller sig, at vi udskrev det hele på papir, ville stakken vokse hurtigere, end en raket kan flyve. Ikke underligt, at eksperterne har mere end travlt med at finde nye måder at gemme de mange data på. Læs artiklen “Digitale lagre flyder over” i dette nummer.

Jens E. Matthiesen Chefredaktør

Grønland bliver grønnere og højere

Det er ingen nyhed, at afsmeltningen af isen på Grønland betyder højere vandstand i havene. Men alligevel hæver den store ø sig mere og mere, fordi vægten af Indlandsisen svinder.

Kviksølv skal ud af vores liv

Kviksølv anvendes i dag i minedrift, i industrien og i en række produkter i vores hverdag. Men fra 2013 skal det være helt slut med brugen af det giftige grundstof.

Gener hopper rundt på kromosomerne

Såkaldt hoppende gener, der flytter til nye steder på kromosomerne, ændrer konstant vores arvemasse. Det kan både være til gavn og skade.

Nu skal der insekter på menuen

Kryb og kravl er en langt mere effektiv fødevarekilde end det kød, vi får fra køer, svin og fjerkræ. Insekter og orme kan dermed være løsningen på verdens fødevaremangel. Og så smager de godt – i Vesten skal vi bare vænne os til den nye mad.

Læs også om:

Nye resultater strømmer ned fra Månen Blinde og døve udvikler supersanser Ny teknik skræller myterne af moseligene Højhuse – i utrolige og tankevækkende tal

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: