frontpage 12/2011

Velkommen til nr. 12/2011

Læs om den komplicerede fremstilling af medicin mod slangegift, om verdens største stjålne skatte og om 10 små dyr, der sætter kurs mod Mars.

4. august 2011

Hvor opstod livet? Det er et af videnskabens største ubesvarede spørgsmål. Nogle mener, det må være sket i Jordens oceaner, andre, at det foregik oppe i atmosfæren – og så er der dem, der hævder, at livet slet ikke er opstået her på Jorden, men er kommet rejsende udefra – fx om bord på meteoroider. Den sidste teori kaldes panspermia-teorien, og den er højaktuel i forbindelse med et af de mest kontroversielle rumprojekter i mange år.

Den russiske sonde Phobos-Grunt, som til november sætter kurs mod Mars, medbringer 10 dyr, planter og mikroorganismer, som skal stå deres prøve på en rejse, der varer tre år, inklusive et ophold på månen Phobos. Spændende bliver det at se, hvordan de små kræ har det, når de kommer hjem igen. For det må vi håbe, de gør – døde eller levende.

Alternativet er nemlig, at noget er gået galt, og at missionen måske har forurenet Phobos med liv fra Jorden, hvilket vil være en videnskabelig katastrofe. Læs hvorfor i artiklen “Mikronauter skal lande på marsmåne” i dette nummer.

Jens E. Matthiesen Chefredaktør

Reportage: Fra gift til modgift

Mødet med en giftig slange koster hvert år 100.000 mennesker livet. Mange kunne være reddet med modgift, men den er der mangel på. Vi har besøgt en af de største producenter og fulgt den komplicerede fremstilling.

Mumier giver os ny viden om kræft

I oldtiden var kræft en sjælden sygdom, viser undersøgelser. Måske er det vores moderne levevis, som har gjort den almindelig.

Supervulkan ulmer under italiensk by

Geologer frygter, at en gigantisk vulkan under byen Pozzuoli er ved at lade op til et udbrud. Nu vil de bore dybt ned i den for at følge udviklingen på nærmeste hold.

Bag opfindelsen: den geniale cykel

Intet transportmiddel udnytter vores muskelkraft så effektivt som cyklen. Og den bliver stadig bedre og bedre.

Læs også om:

Ekspedition sætter rekord på Antarktis Kunstig gælle gør dykkeren fri som fisken Gensplejsede høns stopper fugleinfluenza Kampen om verdens største stjålne skatte

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: