Front page 13/2010

Velkommen til nr. 13/2010

Læs bl.a. om vandmændene, klimaets vogtere, om løsningen på migrænens mysterie og om en ældgammel plage, der er vendt tilbage.

20. august 2010 af Jens E. Matthiesen

Vi skriver 2010 og står dermed på tærsklen til et nyt årti – med alle de håb og forventninger, vi nærer til det. Men hvad står egentlig øverst på ønskelisten i videnskabens verden? Det spørgsmål sætter vi fokus på i den store tema-serie, som starter i dette nummer. Inden for tre store forskningsområder udnævner vi de mål, som vi allerhelst ser, at forskerne opfylder i løbet af 2010’erne – og vi vover samtidig det ene øje og giver et bud på, hvor stor chancen er for, at det sker.

Vi er naturligvis klar over, at vores spådomme formentlig vil blive overhalet af virkeligheden. Heldigvis er udviklingen i videnskabens verden jo netop uforudsigelig. Det kommende årti vil utvivlsomt bringe et væld af overraskende fund, opdagelser og resultater, så når vi om ti år kigger tilbage, vil vi undre os over, så meget der blev nået på så kort tid. Ligesom vi forundres nu, når vi ser tilbage på årtiet, der gik. Følg med i serien om det kommende årti – og det forgangne. Jens E. Matthiesen Chefredaktør

Vandmænd er klimaets vogtere Saltvandssøer i østaten Palau i Stillehavet er et paradis for gopler – og for biologer, som vil studere dem. Senest har det vist sig, at goplernes bevægelser modvirker drivhuseffekten.

Mysterium om migræne er løst Migræne-patienter er stærkt overfølsomme over for lys, når de har et anfald. Hidtil har det været en gåde hvorfor, men nu kender vi svaret.

En gammel plage vender tilbage Den kryber op i vores senge og suger vores blod. Væggelusen, som vi ellers har været fri for i 50 år i de vestlige lande, er nu i hastig fremmarch overalt.

Placebo-effekten har en skyggeside Vi ved, at “snyde-medicin” virker på os – den såkaldte placebo-effekt. Nu viser det sig, at bivirkningerne desværre også følger med – den såkaldte “nocebo-effekt”.

Metroer i tal 155.000.000 passagerer kører med metro hvert døgn. Det er 34 gange antallet af flyrejsende.

Læs også om: Fem veje kan føre os til stjernerne Nye fund lægger farver på dinosaurerne Nu skal Tycho Brahe hentes op af graven Ny teknik skal gøre lastbilen miljøvenlig

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: