Frontpage 13/12

Velkommen til nr. 13/2012

T. rex er historiens største rovøgle, men nye undersøgelser viser, at den var både større og mere frygtindgydende end forskerne regnede med. Læs også om genterapiens mirakler og om fremtidens gigantmetropoler, der skal hindre trafikpropper.

14. august 2012 af Sebastian Relster

For 65 millioner år siden regerede den største rovøgle, der nogensinde har eksisteret på Jorden – Tyrannosaurus rex. Indtil for nylig regnede forskerne med, at rovøglen “kun” nåede en vægt på seks tons.

Nye undersøgelser afslører imidlertid, at en ung T. rex tog syv kg på om dagen, og at et fuldvoksent eksemplar fik jorden til at ryste under sig med en kampvægt på næsten ni tons. Kombineret med et bid, der var 50 gange kraftigere end en løves, har T. rex været en frygtindgydende modstander.

Men vokseværket havde sin pris. Musklerne i halen har ikke kunnet følge med vækstkurven, og derfor regner forskerne med, at aldrende T. rexer kom delvist ud af balance og blev for langsomme til at jage hurtige byttedyr. Nogle palæontologer gætter på, at de ligefrem måtte tage til takke med ådsler. Læs om kridttidens store dræber og dens vægtproblemer.

Fra videnskab til hverdag: GENTERAPI

I dag kan lægerne helbrede blindhed, blodmangel og hjernesygdomme med omdiskuteret genterapi.

Krig på Krabbernes Ø

Krabber har længe haft uindskrænket magt på tropeøen Christmas Island, men nu forsøger en hær af minisoldater at overtage herredømmet.

Atombomben i tal

300.000.000 grader. Så høj kan temperaturen blive, i det øjeblik en atombombe eksploderer. Læs flere fakta om en af menneskehedens uhyggeligste frembringelser.

Polarkapløbets taber vandt videnskaben

Robert F. Scott omkom, da han forsøgte at nå Sydpolen. Men hans videnskabelige resultater lever endnu.

Læs også om:

Vokseværk gjorde T. rex langsom. Duellen: Er vi alene i universet? 4D-mikroskopet viser film fra mikrokosmos. Forstæder bliver afskaffet i fremtidens byer. Supermennesker trodser medicinens love.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: