Frontpage 14/2011

Velkommen til nr. 14

Læs om rumforskning i miniformat, reagensglasbørn og hvad der egentlig var, før big bang.

5. september 2011

I 1978 blev Louise Brown født, og allerede før navlestrengen blev klippet, var den lille pige fra England en kontroversiel sensation. Louise var nemlig verdens første “reagensglasbarn”, altså et barn, som var undfanget i en petriskål.

Siden har teknikken hjulpet så mange tusinder barnløse par, at vi i dag ikke finder det spor usædvanligt, at børn bliver til på denne måde. Så hurtigt kan det gå.

I Louises 33-årige levetid er der selvfølgelig sket yderligere gennembrud, som har fjernet hindringer for barnløse par – og kigger vi frem, vil der komme endnu flere. Allerede om 10-20 år er det sandsynligvis muligt at hjælpe mænd til at levere ægceller og kvinder til at levere sædceller til deres barn, så par af samme køn kan få biologiske børn uden brug af donorer.

På mange virker tanken nok naturstridig, men hvem ved: Om et par årtier er disse teknikker måske også blevet helt almindelige. Læs artiklen “Far er kvinde – mor er mand” i dette nummer.

Jens E. Matthiesen Chefredaktør

Rumforskning i miniformat

10 x 10 x 10 cm. Det er standardmålet på en ny type minisatellitter, som nemt og billigt kan løse en lang række af videnskabens opgaver i rummet.

Dyrene danser sig til succes

Hos nogle dyr er den graciøs, hos andre bizar eller komisk i vores øjne. Men for alle arter gælder, at parringsdansen er dødelig alvor.

Moselig får sit ansigt tilbage

Tyske forskere har undersøgt et 2650 år gammelt moselig med alle tænkelige metoder. Nu kender de hendes livshistorie og fysik så godt, at de også tør sætte ansigt på hende.

Roterende tromler gemmer grøn energi

Svinghjul er en uhyre effektiv og smidig måde at lagre energi på – den optages og frigives på sekunder. Dermed kan de store snurretoppe være vejen til en langt bedre udnyttelse af grønne energikilder.

Læs også om:

It-spåmanden Kurzweil lover os evigt liv Fiskefarme er verdens nye spisekammer Insekter udnytter deres hjerne genialt Fysikere finder spor af tiden før big bang Bag opfindelsen: undervandsbåden

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: