Frontpage 15/2011

Velkommen til nr. 15/2011

Læs om gamle mus, der bliver unge igen, kroppens hårde begyndelse og historien om Japans værste mareridt.

20. september 2011

Murphys lov om, at alt, der på nogen måde kan gå galt, også vil gøre det, serveres normalt med et humoristisk glimt i øjet. I foråret blev loven i dybeste alvor bekræftet på det japanske atomkraftværk Fukushima. Historien om katastrofen viser, hvor galt det kan gå, når uheldet er ude – eller rettere: når alle tænkelige og utænkelige uheld er ude samtidigt.

Atomkraftværket blev inden for ganske få dage ramt af et voldsomt jordskælv, en gigantisk tsunami, totalt strømsvigt, eksploderende reaktorbygninger og ildebrande i brændselsdepoter.

I forhold til de udfordringer, personalet stod over for, er det næsten et mirakel, at det lykkedes at få nogenlunde kontrol over begivenhederne. Det kan kun tilskrives en respektindgydende kombination af koldblodighed og heltemod hos folkene, der måtte træffe uhyggeligt svære beslutninger og sætte eget liv og helbred på spil.

Situationen var helt uoverskuelig. Det er faktisk først nu, at vi begynder at få overblik over det præcise hændelsesforløb – og der vil gå flere år, før vi kan overskue konsekvenserne. Læs den store artikel “Fukushima – Japans værste mareridt” i dette nummer.

Jens E. Matthiesen Chefredaktør

Livets største omvæltning

Det store spring fra fostertilstanden til at blive et selvstændigt individ stiller hårde krav til den lille krop. For de uprøvede organer er der ikke længere nogen kære mor. I det øjeblik navlestrengen bliver kappet, arver de alle opgaverne.

Nøgen klippeø blev til en darwinistisk oase

Midt i Atlanterhavet lå Ascension Island som en gold klippeknold, lige indtil Darwins gode ven botanikeren Joseph D. Hooker forvandlede den til et frodigt økosystem.

Demokratiet udviklede sig i Tyrkiet

Grækerne fik ideen først, men oldtidsriget Lykien udviklede et demokrati, der ligger meget tæt på det, vi kender i dag.

Computeren udfordrer hjernen

Tidligere på året vandt computeren Watson over to mestre i Jeopardy. Sejren var et stort skridt på vejen mod at udvikle kunstig intelligens.

Læs også om:

Forskere gør ældede mus unge igen Solen – i utrolige og tankevækkende tal Nye fund fra hvalfangernes gyldne æra Ingen kan lide virkelighedens Baloo

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: