Frontpage 17/2010

Velkommen til nr. 17/2010

Læs blandt andet om banebrydende forskning i koma og hjerneskader og om de sidste 50 år med laseren.

1. november 2010 af Jens E. Matthiesen

En splint i fingeren, en fremmed partikel, du indånder, en virus eller bakterie, der trænger ind i din krop. Små hændelser, som du måske ikke engang opdager, sætter gang i en kaskade af reaktioner i immunforsvaret. Der udspiller sig konstant en veritabel krig i din krop, hvor et utal af specialiserede forsvarsceller og giftstoffer fungerer sammen i et uhyre komplekst samspil – alt sammen med det formål at holde kroppen fri for fremmede og måske fjendtlige organismer.

De senere år er forskerne blevet meget klogere på immunforsvarets funktioner, og indsigten giver bedre muligheder for at udvikle medicin, som styrker forsvaret i den evige kamp – eller som forhindrer, at forsvaret ved en fejl retter sine våben mod os selv. Træd ind på kroppens slagmark i den store indbliksartikel i dette nummer.

Jens E. Matthiesen Chefredaktør

Forskere dykker ned i Europas stenalder

Næsten halvdelen af forhistoriens Europa blev oversvømmet, da istiden slap sit tag. Stenaldersamfundene langs kysten endte som Atlantis – men nu er arkæologerne ved at genopdage flere af dem.

Videnskabens værktøj har indtaget hverdagen

Da den blev opfundet, blev den kaldt en løsning, der manglede et problem. Nu, 50 år efter, er laseren et uundværligt værktøj for forskerne – og en del af hverdagen for alle os andre.

Ny medicin kan vække komapatienter

En ny medicinsk behandling har i forsøg vist, at den kan vække patienter fra komalignende tilstande og kurere deres hjerneskader.

Plastic-bobler skal teste klimaet år 2050

I Frankrig står en række helt lufttætte telte parat til at vise, hvordan Europas planter vil klare sig i det klima, vi regner med at have i 2050.

Læs også om:

Omvendte kønsroller i dyrenes verden Genialt kamera løser fotografens dilemma Nyt fund viser os Koreas riddere Ny sonde skal se gennem tågerne på Jupiter

Køb bladet

Køb magasinet i kiosker landet over. Prisen er kun 63,00 kr.

Du kan også bestille abonnement på kommende blade - fx får du 2 numre og en flot velkomstgave for kun 39,95. Læs mere her

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: