Frontpage 18/10

Velkommen til nr. 18/2010

Læs om arkæologernes ønskedrømme, nye transplantationsmetoder og fremkomsten af en mulig supernova.

23. november 2010 af Jens E. Matthiesen

Der bor nok en lille Indiana Jones i de fleste. Og i maven på en arkæolog er han sikkert ikke så lille endda. Alle arkæologer har vel en drøm om at gøre det ultimative fund, som både eventyrere og videnskabsfolk har været på jagt efter i årtier eller århundreder. En sjælden gang imellem går drømmen faktisk i opfyldelse. Titanic blev lokaliseret på bunden af Atlanterhavet, Ruslands henrettede zarfamilie blev fundet i de sibiriske skove, og Pompeji blev genopdaget efter årtusinder i glemslen.

Der er stadig meget at drømme om. I dette nummer har vi udnævnt ti fund, som står øverst på arkæologernes ønskeliste. Der er tale om genstande, skrifter eller steder, som er omspundet af myter og teorier. Nogle af dem ved vi, må findes derude, andre kan være forsvundet for altid, og atter andre har måske aldrig eksisteret. Læs om dem – og om chancen for at finde dem – i den store artikel i dette nummer. Jens E. Matthiesen Chefredaktør

Vi har overvåget Jorden i 50 år

I 1960 blev den første vejrsatellit sendt op. I dag sørger et utal af satellitter for, at vi har fuldt overblik over vejret, ozonlaget, klimaet og miljøet Jorden rundt.

Sammenhold gør stærk

Nogle dyrearter holder sammen i flokke for at narre fjenden, andre for at skaffe føde eller for at sikre næste generation. Fælles for dem er, at kollektivet gør det enkelte individ stærkere.

Nye fund ændrer Afrikas historie

Smukt forarbejdet keramik og smykker og værktøj af jern vidner om, at en avanceret kultur blomstrede frem syd for Sahara allerede for 2500 år siden.

Neutrinoerne forvirrer stadig fysikerne

Nye, storstilede forsøg har bragt forskerne tættere på sandheden om de spøgelsesagtige partikler – men de rummer stadig uløste gåder.

Dårlige forbindelser giver psykiske sygdomme

Skanninger viser, at mange psykiske sygdomme skyldes fejl i bestemte hjernecentre – og dårlige forbindelser imellem dem.

Læs også om:

Nye materialer giver sejlskibene vinger Kæmpestjerne truer med at eksplodere Genial transplantation redder børns liv

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: