Frontpage 2/2011

Velkommen til nr. 2/2011

Hjernen bliver et centralt tema i Illustreret Videnskab i 2011. Følg med fra dette nummer. Bliv også klogere på etruskerne, dræberhvepse og nye grundstoffer. Køb bladet i kiosken eller som som app til din iPad.

3. januar 2011 af Jens E. Matthiesen

Det er ikke altid let at orientere sig i en moderne verden. Og måske har vi i vores kultur oven i købet gjort det endnu sværere for os selv. Vi har opfundet begreberne højre og venstre, og de virker umiddelbart som gode og praktiske navigeringsværktøjer, men det er de slet ikke – faktisk er de direkte naturstridige. Vores hjerne er nemlig ikke indrettet til at orientere sig på denne egocentriske måde.

Den er tværtimod bygget til såkaldt allocentrisk navigation, hvor den orienterer sig efter objektive pejlemærker som for eksempel verdenshjørnerne – og det giver i virkeligheden meget mere mening.

Den nye forskning i vores orienteringsevne er bare ét eksempel på, at forskerne i disse år bliver stadig klogere på, hvordan den menneskelige hjerne fungerer. I Illustreret Videnskab har vi valgt at gøre netop udforskningen af hjernen til et centralt tema i 2011. Du kan derfor glæde dig til en lang række spændende nyheder og store baggrundsartikler om din egen hjerne. Jens E. Matthiesen Chefredaktør

Oldtidens frie kvinder

Smukke, fordrukne og løse på tråden. Sådan beskrev romerne de etruskiske kvinder. Men hvordan formede hverdagen sig for dem? Det vil fundet af et velbevaret etruskisk hus måske løfte sløret for.

Sådan laver vi nye grundstoffer

I laboratoriet er fysikerne i stand til at skabe supertunge grundstoffer, som ikke findes i naturen, og som kun eksisterer i brøkdele af sekunder.

Vacciner får en hjælpende hånd

Vacciner virker ikke altid så hurtigt og effektivt, som vi kunne ønske. Men det kan nye, skræddersyede stoffer – de såkaldte adjuvanser – hjælpe på.

Batterier ipad 2

Vores batterier fødes i Andesbjergene

På de store saltsletter i Sydamerika udspiller der sig nu et sandt “litium-rush”. Her udvindes nemlig det eftertragtede metal, som vi skal bruge i batterierne til mobiltelefoner og elbiler.

Dræberhveps invaderer Europa

Den store asiatiske gedehams blev indført til Frankrig ved et uheld. Nu er den godt i gang med at udradere honningbierne – og det kan få alvorlige følger for landbruget.

Læs også om:

Ny teknik skal gøre os frie som fuglen Nu er Hubble-teleskopets afløser klar Havenes monstre jagede med varmt blod Bønder fra Tyrkiet opdyrkede Europa

Køb bladet

Du kan bestille abonnement på kommende blade - fx får du 2 numre og en flot velkomstgave. Læs mere her

Illustreret Videnskab udkommer også på iPad:

Få Illustreret Videnskab til iPad her

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: