Frontpage 4/2011

Velkommen til nr. 4/2011

Læs om, hvordan arkæologerne går på jagt i det 20. århundrede, og se de fascinerende billeder af det sjældne sumatranæsehorn.

1. marts 2011 af Jens E. Matthiesen

Da stenaldermanden sad ved sit bål, sugede marven ud af benene fra sit sidst nedlagte bytte og kastede knogleresterne på køkkenmøddingen, tænkte han nok ikke videre over, at han var i færd med at deponere en uvurderlig arkæologisk skat for eftertiden. Forståeligt nok, for selv i dag er det jo heller ikke lige det, der falder os ind, når vi går ud med skraldeposen.

Ikke desto mindre er det sådan, det er – og “eftertiden” behøver ikke være ret langt væk. En ny gren inden for arkæologien går netop ud på at undersøge den tid, vi lige har lagt bag os. Og det er der faktisk god mening i.

Jo hurtigere udviklingen går, desto hurtigere sletter vi også sporene efter os, så vi skal skynde os, hvis vi vil nå at indsamle, dokumentere og gemme tidens vigtige vidnesbyrd. De såkaldte samtidsarkæologer har fx udgravet et nedbrændt kollektiv fra 1960’erne, en Ford Transit fra 1990’erne og en festivalplads, som bare var få dage gammel. Jens E. Matthiesen, Chefredaktør

Ny teknik afslører kræft med laser og lydbølger

Den farligste form for hudkræft, modermærkekræft, kan med en ny, genial teknik afsløres og kortlægges hurtigere og langt mere præcist. Teknikken kan redde tusinder af liv.

Jagten på de sidste syngende næsehorn

Sumatranæsehornet var engang vidt udbredt i Sydøstasien, men tæller nu kun ca. 200 eksemplarer i naturen. Alligevel lykkedes det fotografen Stephen Belcher at få nærkontakt med de sjældne dyr, blandt andet ved at efterligne deres enestående sang

Barndommen bliver kortere

Både piger og drenge kommer tidligere og tidligere i puberteten, men hvad er årsagen? Forskerne arbejder med flere teorier.

Kæmpe detektor skal fange antistof i rummet

Rumstationen får nu monteret en otte tons tung partikeldetektor, som skal forsøge at løse nogle af universets største gåder.

Læs også

Nyopdaget lag i Jorden gav livet en chance Racerløb løfter sløret for fremtidens bil Ny teori: Hulemænd opfandt skriftsproget Mikroskopisk liv stortrives i giftig syresø

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: