ILL mag 6 v. 3

Velkommen til nr. 6/2010

I dette nummer kan du blandt andet læse om hjernedoping, kæmpe tv-skærme og nye fund, der ændrer mayaernes historie.

25. marts 2010

I et bur på Princeton University i USA sidder en helt særlig mus. Doogie, hedder han, og han er ganske enkelt kvikkere end alle de andre mus i alle de andre bure. Forskerne har nemlig forsynet ham med en speciel version af et gen, som gør, at han er bedre til at finde vej, når han svømmer rundt i laboratoriets testbassin.

Efterhånden kender forskerne til over 30 forskellige gener, som i muterede varianter forbedrer de mentale evner hos mus. Ligesom de kender til en række stoffer, som har samme effekt. Ikke kun på mus, men også på mennesker. Stofferne er udviklet som medicin, men i større og større omfang bliver de også taget af raske personer.

Forskerne advarer kraftigt imod dette misbrug. Forsøg viser nemlig, at når de mentale evner boostes på ét område, så nedsættes de ofte tilsvarende på et andet. Og det kan give misbrugerne store og uforudsigelige problemer. Livet byder som bekendt på en del andre udfordringer end at finde vej i et vandbassin – i hver fald for os mennesker. Læs artiklen om hjernedoping i dette nummer.

Jens E. Matthiesen Chefredaktør

Mayarigets historie skrives om Nye fund ændrer mayaernes historie. Vi ved nu, at riget blomstrede op, længe før hidtil troet – og vi ved også, hvad der til sidst blev mayaernes undergang.

Alger reddede livet på Jorden Hårdføre alger, som kunne klare sig uden sollys, bragte livet på fode igen efter det gigantiske meteornedslag for 65 millioner år siden.

Fjernsynet fylder hele væggen Papirtynde kæmpeskærme, som bogstavelig talt går i ét med tapetet. Overbevisende 3-d-effekt, der brager ud i stuen. Og holografier, som er til at tage og føle på. Velommen til fremtidens tv!

Følg med i serien! 150 års kamp mod Everest Efter flere mislykkede forsøg sender briterne endnu en ekspedition afsted i 1953. Nu skal det være, Everest skal besejres. Men det er en newzealænder og en nepaleser, der når toppen.

Læs også om: Varmeterapi sætter kræftceller skakmat Blæksprutternes forfader lever endnu Superatomer giver en helt ny slags kemi Nu kender vi Månens vandressourcer

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: