Mag 7 DK

Velkommen til nr. 7/2010

I Illustreret Videnskab nr. 7 kan du blandt andet læse om vindmøllernes kæmpe potentiale, om biologer, der vil flytte på Jordens liv og om, hvad mørkt stof er.

16. april 2010 af Jens E. Matthiesen

Vindmøller vil kunne skabe elektricitet nok til at dække hele verdens energibehov – fem gange! Så stort er potentialet i vindkraft. Beregningen, som amerikanske forskere offentliggjorde sidste år, tager endda udgangspunkt i, hvor langt vi kan nå med relativt små vindmøller.

Endnu større er ressourcerne, når vi ser på mulighederne i de store møller på over 100 meter, som i dag rejses flere steder i verden – for slet ikke at tale om de møller, som måske i fremtiden vil kunne høste energi fra de kraftige vinde højere oppe i atmosfæren. Vindenergi er med andre ord på vej frem med stormskridt, og der hersker i dag ingen tvivl om, at møllerne bliver en af de vigtigste rene energikilder, som i løbet af dette århundrede skal afløse de fossile brændstoffer.

Svagheden ved vindkraft er, at det ikke nødvendigvis blæser, lige når vi har brug for energien. Den store udfordring bliver derfor også at finde metoder til at lagre vindenergien på effektive måder. Men også det problem er vi godt på vej til at løse. Læs selv i artiklen om vindkraft i dette nummer. Jens E. Matthiesen Chefredaktør

Biologer vil flytte på Jordens liv

Klimaforandringer tvinger mange dyr og planter til at skifte leveområde, men ofte kan de ikke selv flytte sig hurtigt nok. Derfor vil biologer nu aktivt gå ind og rokere rundt på Jordens liv.

En gåde – tre teorier:

Hvad er mørkt stof? En fjerdedel af universet består af noget, vi ikke ved, hvad er. Er det almindeligt stof, der bare ikke udsender lys? Er det helt ukendte partikler? Eller findes mørkt stof slet ikke? Forskerne er langtfra enige.

Ny chip smelter data ind i krystaller

Hidtil har computerens hukommelse baseret sig på lagring af elektriske ladninger. Nu har vi fået den første chip, som i stedet smelter dataene ind i krystaller. Det giver både hurtigere og sikrere hukommelse.

Armbånd afslører autisters følelser

Hjerneskanninger viser, at autister har svært ved at udtrykke deres følelser og sindsstemninger. Men det kan ny teknologi, indbygget i et armbånd, hjælpe dem med.

Følg med i serien!

150 års kamp mod Everest I 1980 gør Reinhold Messner sig klar til at bestige Everest, alene og uden ilt. Det er den rene selvmordsaktion, mener mange skeptikere. Og de er tæt på at få ret.

Læs også om:

Kaskelotten mod kæmpeblæksprutten Vikingerne måtte plyndre for at blive gift Allergi kan give beskyttelse mod kræft

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: