Frontpage 7/2011 DK

Velkommen til nr. 7/2011

Læs om jagten på Nordvestpassagen, om Jordens 5 største gåder og kryb, der sladrer om fortiden.

13. april 2011 af Jens E. Matthiesen

Jagten på rigdom og berømmelse har drevet mennesker ud på mange risikable ekspeditioner til ukendte egne på kloden. Og selv om nogle betalte den højeste pris og aldrig kom tilbage, forhindrede det ikke andre i at følge efter. Historien om Nordvestpassagen er et af de bedste eksempler på fænomenet. For hver ekspedition, som forliste eller forsvandt, var der ti, som var klar til at tage ud og lede efter deres forgængere – og til at række ud efter prisen: at blive hædret som den første, der havde fundet en sejlbar rute nord om Amerika.

Kapløbet kulminerede i tiden fra midten af 1800-tallet til begyndelsen af 1900-tallet, hvor Roald Amundsen endelig kunne triumfere, da han havde gennemført passagen med sit skib, Gjøa. Men inden havde mange andre skibe lidt en krank eller uvis skæbne i de isfyldte farvande. Det gjaldt for eksempel HMS Investigator, som først for nylig er blevet fundet af canadiske arkæologer. Læs om den tabte ekspedition og om, hvordan den dukkede op igen, i den store artikel i dette nummer. Jens E. Matthiesen Chefredaktør

Drømmen om Mars: Udforskningen

Overrendt af satellitter og robotter

I 50 år har vi sendt et utal af sonder, satellitter og køretøjer til Mars, men vi er langtfra færdige med udforskningen. Næsten hver eneste mission giver nye overraskelser.

Fysikerne har lagt en fælde for antistoffet

En såkaldt atomfælde har holdt 38 antibrintatomer fanget i 172 millisekunder. Fysikerne har dermed fået helt nye muligheder for at studere, hvordan antistof opfører sig.

Kryb sladrer om fortidens kulturer

Fund af spyfluepupper giver os ny viden om gamle kulturer – fx ved vi nu, at mocheindianerne lod deres døde æde af maddiker.

Geologerne slås med Jordens 5 største gåder

Hvor unik er vores planet? Hvad er der inderst inde? Hvorfor vandrer landmasserne? Hvornår opstod livet? Og hvad gør klimaet stabilt? Det er de fem store spørgsmål, geologien stadig ikke kan besvare.

Læs også om:

Flyvende hunde holder regnskoven frisk Pedalkraften sætter nye rekorder Designet hud giver kroppen nyt liv

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: