Mag 8 DK

Velkommen til nr. 8/2010

Læs blandt andet om fremtidens batterier og om Ardi, der levede i Etiopien for fire millioner år siden

18. maj 2010 af Jens E. Matthiesen

Engang var videnskaben dybt optaget af at finde det, vi kender som “The Missing Link” – en overgangsform mellem abe og menneske. I dag ved vi, at tanken er absurd, for vi nedstammer jo ikke fra nogen af de abearter, der lever i dag. De har præcis ligesom os deres egen udviklingshistorie, som er foregået sideløbende med vores.

Det, vi i stedet kan gøre os håb om at finde, er en fælles stamform til os selv og de menneskeaber, vi kender i dag. Og det er måske netop, hvad der er sket med fundet af et næsten komplet skelet af arten Ardipithecus ramidus – eller bare Ardi, som forskerne kærligt har døbt det 120 centimeter høje individ af hunkøn, som levede for fire millioner år siden i det nuværende Etiopien.

Studierne af Ardi tegner et billede af en art, som ligger meget tæt på en fælles stamform til os selv og fx chimpansen. Og sjovt nok viser det sig, at chimpansen på mange måder har specialiseret sig mere end vi har, siden vores veje skiltes. Læs den store artikel om Ardi i dette nummer. Jens E. Matthiesen Chefredaktør

Genterapi kurerer farveblindhed

Behandling med genterapi har givet flere blinde mennesker synet igen. Nu viser forsøg med aber, at også farveblindhed kan kureres med teknikken

Fremtiden kræver helt nye batterier

Nogle skal være stærke nok til at drive bilen, andre små nok til at blive syet ind i tøjet. Forskerne kæmper for at opfylde kravene til fremtidens batterier.

Sådan gennemskuer forskerne hjernen

Skanninger kan både vise hjernens strukturer og aktivitet. Se hvordan i “Videnskabens værktøj”.

Lille isoleret ø er livets laboratorium

På den lille ø Socotra ud for Afrikas østkyst har dyr og planter udviklet sig afskåret fra omverdenen i 30 millioner år. Resultatet er en enestående blanding af evolutionære eksperimenter og levende fossiler.

150 års kamp mod Everest: Dødens år

Gennem tiden har Mount Everest krævet mange dødsofre, men ét år udvikler sig til det totale mareridt: 1996, hvor hele fire ekspeditioner bliver fanget i et pludseligt uvejr.

Læs også om:

Kunstige bakterier løser globale problemer Nyt rumteleskop viser universets ekstremer Snyltere overtager værtsdyrets hjerne

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: