Frontpage 8/2011

Velkommen til nr. 8/2011

Følg med i det næste spændende afsnit af vores serie om Mars, læs om den mystiske brydehval og bliv klogere på menneskets blufærdighed.

11. maj 2011

Sex eller civilisation. Det har populært sagt været det hårde valg, vores tidlige forfædre har stået over for. I hvert fald mener evolutionsforskerne, at hvis ikke mennesket havde opfundet blufærdigheden og dermed skruet ned for sine dyriske drifter, ville der aldrig være blevet tid og overskud til at udvikle den civilisation, vi kender i dag.

Selvfølgelig er der andre forudsætninger, der skiller os fra dyrene, og som derfor også har spillet ind, men interessant er det, at forskerne peger på blufærdigheden som et helt afgørende træk. Og bemærkelsesværdigt er det under alle omstændigheder, at ingen andre arter end netop mennesket dækker deres kønsdele til.

Blufærdigheden har udviklet vores kultur ved at rense luften for seksuelle signaler og ved at understøtte hierarkiet i samfundet – begge dele er vigtige forudsætninger for civilisationen. Så selv om det ikke var bevidst, at vores forfædre valgte blufærdigheden, er det den, vi kan takke for vores succes som art – uanset hvor høj vi måtte synes, at prisen har været. Læs den store artikel om blufærdighed i dette nummer.

Jens E. Matthiesen Chefredaktør

Astronauter skal bane vejen for en koloni på Mars

Planen for en permanent marsbase er lagt, og den vil blive det første skridt mod kolonialiseringen af den røde planet.

Nærkontakt med havets ukendte jæger

Modsat de andre bardehvaler lever brydeshvalen ikke af plankton, men jager større bytte som sild og makrel. Den kan blive 18 meter lang og veje 22 tons, så den hører til havets absolutte sværvægtere, men alligevel ved vi stort set intet om den.

Statuerne vælter frem i Egypten

Et utal af figurer vogter over den egyptiske farao Amenophis 3.s dødetempel. Og arkæologerne bliver ved at finde nye.

Fysikere finder fraktale mønstre i superledere

Iltatomerne i superledende materialer er placeret i bestemte mønstre, viser ny forskning. Opdagelsen kan måske føre til bedre superledere.

Læs også om:

Ny bro får verdens længste frie spænd Genterapi kan blive et værn mod stress Hermann Görings bror var jødernes håb Flere “uddøde” dyr er blevet set i live

Køb bladet

Du kan bestille abonnement på kommende blade - få fx 2 numre og en flot velkomstgave. Læs mere her

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: