3d ear radio

3D print: Kunstigt øre spiller Beethoven

Forskere har skabt et øre med indbygget antenne, der hører radio uden en højttaler. Øret er et eksempel på et cyborg-organ, hvor menneske og maskine smelter sammen

20. november 2013

I fremtiden behøver radioen ikke at stå på reolen eller ligge i lommen, for ved hjælp af en helt almindelige 3D-printer til få tusinde kroner har forskeren Michael McAlpine fra Princeton University i USA fremstillet et øre med indbygget radioantenne.

Øret blev printet ved hjælp af tre blækpatroner med henholdsvis bruskceller, der opbyggede ørets levende væv, sølv-nanopartikler, der udgjorde selve antennen, og silikone, der blev brugt til at understøtte de elektroniske kredsløb.

Øret hørte Beethoven

Forskeren fremstillede to ører - et par, hvoraf det ene var et spejlbillede af det andet - og deres antenner blev via en meget simpel radiomodtager forbundet til hver sin højttaler samt et oscilloskop, der analyserede de radiosignaler, som ørerne opfangede. Da ørerne derefter blev udsat for radiobølger af Beethovens "Für Elise", resulterede det i musik i meget fin stereokvalitet, hvilket både fremgik direkte af højttalerne samt af det fintfølende oscilloskop.

Kan høre radio hvorsomhelst

I virkeligheden er højttalerne slet ikke nødvendige. Ørerne kan ligeså godt forbindes direkte til hørenerven i det indre øre ved hjælp af den teknik, man allerede kender fra det såkaldte cochlear implant.

I så fald vil personen med det 3D-printede øre kunne høre radio hvorsomhelst og nårsomhelst uden at bekymre sig om, hvorvidt man generer sine omgivelser, for der er ingen andre, som kan lytte med.

Hør og se øre-antenne lytter til Mozart:

Læs mere om 3D-printede organer

Læs artiklen fra Illustreret Videnskab 18/2013. Som abonnent kan du hente den ved hjælp af knappen nedenfor.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: