NB_u42 bikini

Bikini renser havet for olie

Et moderigtigt stykke badetøj gør det muligt at opsamle olie og andre giftige stoffer fra havene.

14. oktober 2015 af Karine Kirkebæk

Ofte har bikinier kun to funktioner. De dækker, hvad de skal, og de ser pæne ud, mens de gør det. Men en ny bikini har en helt ny funktion: Den absorberer olie fra havet.

Bikinien kommer fra firmaet Reshape, som har udviklet en 3D-printet teknologi, der kan suge olie og andre skadelige stoffer til sig.

Materialet siger og er bæredygtigt

Materialet, som udgør badetøjet, er både muligt at genbruge og økonomisk bæredygtigt. “Sponge” kan som andet svømmetøj frastøde vandet, mens det absorberer og lagrer olie inde i sig. Reshape kalder det for “Sponge” (svamp) på grund af dets store sugeevne.

Videoen viser, hvordan bikiniens materiale absorberer olie i vand.

Opfundet af ingeniør-ægtepar

Et ægtepar, som begge er professorer i ingeniørvidenskab, står bag den miljøvenlige opfindelse. Materialet er ekstremt porøst og udledes af opvarmet sukrose – også kendt som køkkensukker.

Materialets nanostruktur gør, at det nemt kan absorbere giftige stoffer, som fx olie.

Skal opvarmes til 1000 grader

Materialet lagrer også stofferne, og de kan kun frigives ved at opvarme bikinien til mere end 1000 grader Celcius. Olien bliver opbevaret i materialets inderste porer, derfor kommer det ikke i kontakt med bærerens hud og udgør dermed ingen fare.

Til at begynde med var materialet kun tænkt til at modhjælpe store olieudslip, men designfirmaet Eray Carbajo har nu også givet privatpersoner mulighed for at hjælpe i en noget mindre skala.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: