nb_u02 MacbookAir

Apple dropper USB-porten i ny letvægter

Næste generation af Apples lette bærbare computer, MacBook Air, ofrer både USB-port og ladestik i bestræbelserne på igen at blive verdens tyndeste laptop.

8. januar 2015 af Carsten Nymann

Verdens største messe for forbrugerelektronik, CES, blev skudt i gang i denne uge, og nyhederne tæller blandt andet en ny ultratynd bærbar computer – en ultrabook – fra Samsung.

Med Ativ Book 9 hævder Samsung at underbyde Apples ikoniske Air – som senest blev redesignet i 2010 – med 32 procent i tykkelsen og 12-29 procent på vægtskålen.

Apple synes dermed at være blevet overhalet, og på CES stod intet modsvar til truslen fra ærkefjenden.

Apple på vej med stealth-computer

Men skal man tro insiderkilder fra Apple, lader firmaet op til en revolution.

Næste generation Air vil angiveligt blive præsenteret i 2015, og den bliver ifølge sitet 9to5mac så tynd, at den internt i Apple går under navnet MacBook Stealth.

I bestræbelserne på at skære af vægt og omfang planlægger Apple at fjerne både USB-stik, SD-kort og det velkendte magnetiske ladestik.

Apple satser på ny super-USB

MacBook Air vil angiveligt nøjes med to indgange: Ét hovedtelefonstik og én såkaldt USB Type-C-port, som både er hurtigere end USB 3,0 og kan bruges til at lade computeren med.

Kommentatorer spekulerer i, at Apple formentlig bliver nødt til at tilbyde en type forgrenings-hub som tilkøb, hvortil brugerne kan koble deres udstyr, hvis de fx skal lade og printe på samme tid.

Én port til alle apparater

USB (Universal serial bus) er en teknologi, der kan overføre data mellem vidt forskelligt computerudstyr.

Den blev udviklet i 1994-1996 for at undgå, at computerfabrikanterne skulle udstyre deres computere med et væld af unikke porte til keyboards, printere, monitorer osv.

Den første udgave af USB-teknologien kunne overføre 1,5 megabit data i sekundet, mens den hurtigste nuværende standard er USB 3.0, som overfører op til 4,86 gigabit i sekundet.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: