nb_u23 Apple

Computer til over én mio. kr. smidt på lossepladsen

En kvinde ryddede op i sin garage og afleverede affaldet fra sin afdøde mand på en genbrugsstation – iblandt gemte sig imidlertid en af de første Apple-computere.

3. juni 2015 af Malene Breusch Hansen

“Det sker kun i Silicon Valley”. Sådan begynder en tv-vært på NBC’s lokale tv-station NBC Bay Area sin fortælling om en meget værdifuld kasse med skrammel.

Kassen blev afleveret af en kvinde på elektronikgenbrugsstationen Clean Bay Area i det sydlige San Fransisco, som huser mange store teknologivirksomheder.

Kvinden havde ryddet ud i sin garage, efter hendes mand var død, og samlet en masse af hans værdiløse gamle, brugte computerdele sammen – eller det troede hun i hvert fald.

For i en af kasserne gemte sig en skat: en Apple I-computer, der er den første computer, som Steve Jobs og Steve Wozniak udviklede i 1976, og som var et gennembrud for personlige computere.

Overraskende fund

Der findes kun et par hundrede Apple I-computere i hele verden, og derfor havde de ansatte på Clean Bay Area ikke ligefrem regnet med, at det var sådan en, de vill finde, da de et par uger senere kiggede kasserne igennem.

“Vi troede virkelig ikke vores egne øjne. Vi troede, det var en kopi. Men den var ægte,” siger underdirektør for Clean Bay Area Victor Gichun til NBC Bay Area.

Nu leder genbrugsstationen efter kvinden. Det er virksomhedens politik at give halvdelen af alle de penge, de tjener på at sælge den brugte elektronik, tilbage til den oprindelige ejer – i det her tilfælde drejer det sig om 200.000 dollar svarende til 1,34 mio. danske kroner.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: