Chip

Er computerchips lavet af sand?

Jeg har hørt, at computerchips er lavet af sand. Er det virkelig rigtigt?

Computerchips er faktisk lavet af sand, men det er ikke hvilken som helst slags sand, der kan bruges. Betegnelsen sand angiver videnskabeligt set blot en vis kornstørrelse: Definitionen på sand er, at det ligger i en kornstørrelse mellem 0,063 og 2 millimeter.

Computerchips er fremstillet af silicium, der er en såkaldt halvleder. For at få det fulde udbytte bruger producenterne sand med et så højt indhold af silicium som muligt.

Her er mineralet kvarts ideelt, fordi det kun består af silicium og oxygen med den kemiske formel SiO2. Kvarts er et meget almindeligt mineral, der indgår i mange forskellige bjergarter. Da det samtidig er det mest modstandsdygtige af de almindelige bjergartsdannede mineraler, har sand ofte et højt indhold af kvarts, fordi sand i realiteten er nedbrudt klippe.

Mungo National Park

Kvarts er i ren form et farveløst mineral, og det er grunden til, at en sandstrand i ikketropiske områder ofte er hvid, da sandet her overvejende består af kalk. Almindeligt sand fra en sandstrand er imidlertid uegnet til fremstilling af computerchips, da der kræves sand med et meget højt kvartsindhold.

Sand, som har et tilstrækkeligt højt indhold af kvarts til, at det kan bruges til fremstilling af chips, stammer i udgangspunktet fra en bjergart kaldet kvartsit. Det er en bjergart, der i sig selv er dannet ud fra sand, der i tidens løb er blevet presset sammen og varmet op dybt nede i jorden, så stort set alle øvrige elementer er forsvundet fra bjergarten. Kvartsit består af 99 procent ren kvarts.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: