Computer

Ti skridt frem til den moderne computer

I dag kan computere beregne næsten hvad som helst. Se tidslinjen over det, der kom før. F.eks. kuglerammen, regnestokken og hulkortet.

19. januar 2011 af Lars Thomas

Ordet computer blev første gang brugt i 1613, og dengang var det en betegnelse for en person, der udførte beregninger. Først fra slutningen af det 19. århundrede begyndte udtrykket så småt at omfatte de maskiner, der blev brugt til at udføre beregningerne.

Maskiner, der er blevet mere og mere avancerede, og som i dag ikke alene kan programmeres, men også oplagre enorme datamængder. Læs her om ti skridt på vejen til den moderne computer:

2700 f.Kr.

I det sumeriske rige bruges kuglerammer til simple matematiske udregninger, handelsberegninger og lignende.

80 f.Kr.

En snedig mand med sans for både matematik og mekanik i det gamle Grækenland konstruerer en maskine, hvormed man kan beregne himmellegemers positioner og dermed gøre det nemmere at navigere et skib. Kun et eksemplar af denne maskine, den såkaldte Antikythera-mekanisme har overlevet.

1623

Wilhelm Scheibel opfinder en enkel regnemaskine, der kan lægge sammen og trække fra, og som ringer med en klokke, når tallene bliver for store til, at maskinen kan håndtere dem. Desværre får han aldrig sat den i produktion, da hans prototype bliver ødelagt ved en brand.

1642

Blaise Pascal konstruerer en avanceret regnemaskine, først og fremmest for at hjælpe sin far, der er skatteopkræver i en fransk provins, så han ikke skal bruge så meget tid på skatteberegninger.

17. århundrede

I løbet af dette århundrede udvikles regnstokken, et regneredskab, som bruges af blandt andet ingeniører og teknikere til langt op i 1900-tallet.

1801

Joseph Marie Jacquard konstruerer en væv, der ikke alene er automatisk, men som også kan programmeres ved hjælp af primitive hulkort.

1837

Charles Babbage konstruerer en kompliceret mekanisk regnemaskine, der også kan programmeres. Den får dog aldrig den store udbredelse, dels fordi den er meget stor og kompliceret, og dermed dyr, og dels fordi Babbage ikke kan lade være med hele tiden at ændre på den.

1880’erne

Efter flere forsøg når Herman Hollerith frem til, at det bedste medium til oplagring af data til brug for regnemaskiner og lignende, er hulkort. Hulkortene bruges stort set uforandret til langt op i 1900-tallet.

1937

George Stibitz konstruerer den første moderne digitale computer, den såkaldte model K. K’er står for køkkenbord (kitchen table) fordi det var her, han samlede den.

1943

Den engelske Colossus computer, en af verdens første store computere, bruges til at knække de tyske krigskoder under Anden Verdenskrig.

Kilder: en.wikipedia.org: Computer www.computerhistory.org

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: