nb_u49 nymfoman

Dagens dosis viden

Hvad kaldes folk, som er sygeligt afhængige af sex? Hvad laver en sexolog? Hvilket hjælpemiddel bruger træfrøer til at lokke hunnerne til med? Få svarene her.

4. december 2014 af Carsten Nymann

1. Hvis du er sygeligt besat af sex, er du …? Sex er sundt, men for meget sex kan være ødelæggende – og for nymfomaner kan besættelsen af sex ende med at ødelægge deres liv. I dyrenes verden er sex naturligvis vigtig, hvis arterne skal overleve. Men for meget sex kan også bringe nogle dyr tættere på graven. Ifølge en ny, stor britisk undersøgelse af levetiden blandt 1.014 slanger og øgler var risikoen for at dø i en ung alder markant højere blandt dyr, som havde tidlig seksuel debut eller gennemgik mange graviditeter.

2. Sexologi er læren om … Sexologer studerer vores sex-vaner, og havde professionen eksisteret dengang, ville Marokkos tidligere sultan, Moulay Ismael, have været et sexologisk studie værd. Sultanen, der regerede landet nådesløst fra 1672 til 1727, nåede efter sigende at blive far til flere end 1000 børn. Det lyder vanvittigt, men forskere har regnet ud, at det rent faktisk godt kunne lade sig gøre. Det krævede blot, at han i gennemsnit havde sex én gang om dagen – 32 år i træk.

3. Hvilket hjælpemiddel lokker træfrøer hunnerne til med? Træfrøerne på Borneo bruger hule træer som en slags megafoner til at forstærke lyden af deres parrings-kvæk, når de skal tiltrække hunner. I Taiwan har forskere opdaget, at de frøer, der bor i nærheden af storbyer, bruger de drænrør af cement, der er lagt for at lede vand væk fra vejnettet i regntiden. Akustikken i rørene forstærker frøernes sang med fire decibel og får lyden til at vare 10 procent længere end kaldet fra frøer, der ikke benytter sig af det her trick.

4. Hvilket dyr er drægtigst i længst tid? I næsten to år bærer elefanten rundt på sit afkom, og når ungen endelig bliver født, hyldes fødslen med trut i trompeten fra de andre elefanter i flokken. De fleste pattedyr, herunder også mennesket, udvikler blot én ny kirtel – det såkaldte gule legeme – der udskiller hormonet progesteron, som er livsvigtigt for babyens udvikling. Elefanten adskiller sig ved at have 42 af disse kirtler til et enkelt foster.

5. Hvad betyder det, hvis din afføring er lilla? Antager din afføring en lilla farve, kan det være symptom på, at du lider af sygdommen porphyria. Lidelsen er sjælden og skyldes nedsat aktivitet af et enzym i leveren. Men din afførings kulør kan også afsløre mere udbredte sygdomme. Grøn, hvid eller gul afføring kan fx være tegn på problemer med galdesystemet. Sort afføring kan derimod både skyldes overdrevent indtag af lakrids, mangel på jern og blødninger i fordøjelsessystemet.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: