remus drone

Havets droner kommer til undsætning

Verdenshavene myldrer med undervandsdroner - selvtænkende robotter - som udfører alt fra miljøovervågning til lokalisering af flyvrag.

28. februar 2013 af Carsten Nymann

Undervandsdroner er godt i gang med at erobre verdenshavene. De påtager sig opgaver, som enten er umulige eller for dyre at løse med bemandede fartøjer eller fjernstyrede robotter. Da Air France flyet AF447 styrtede ned i Atlanten i 2009, var det fx tre store undervandsdroner af typen Remus 6000, som fandt flyet og dets sorte bokse på havbunden.

Undervandsdronerne er forprogrammeret til en bestemt opgave og arbejder selvstændigt. De kortlægger havbunden, tager fotos og måler temperatur, strømhastighed og vandets kemiske sammensætning. Dronerne opererer både i saltvand og ferskvand, forcerer åbent hav, glider glat gennem en orkan, smutter ind i smalle tunneler og arbejder på lavt vand eller på havets dybeste og mest utilgængelige steder.

Du kan se, hvordan dronen Remus 6000, som fandt Flight 447, kortlægger havbunden i animationen herunder, og du kan læse mere om havets droner i det seneste nummer af Illustreret Videnskab.
Læs mere: Få et overblik over alle artikler om droner.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: