Fingerprint electricity

Strøm gør fingeraftryk synlige

En britisk forsker står bag ny teknik, der kan afsløre ellers usynlige fingeraftryk på patronhylstre eller bombedele.

19. december 2012 af Carsten Nymann

En helt ny teknik giver politiets teknikere mulighed for at spore fingeraftryk på metalgenstande såsom affyrede patroner og bombefragmenter. Fingeraftrykkene kan tydes, selv om overfladen har været tørret af, malet over eller har været udsat for heftig varme fra fx en bombeeksplosion. Dermed kan teknikerne nu finde fingeraftryk, der hidtil har været usynlige.

Henlagte sager opklaret

Metoden er udviklet af John Bond fra det britiske University of Leicester og har allerede været med til at opklare sager om skuddrab, hvor politiet ellers havde henlagt sagen på grund af mangel på fysiske spor efter gerningsmanden.

Fingeraftryk dannes, når huden på fingeren efterlader svage mærker af sved og fedtstof på en overflade. Sveden eller fugten træder frem, når man pensler eller drysser pulver over det berørte område. Men med Bonds metode kan fingeraftrykkene også findes, når sveden og fugten for længst er fordampet, og det konventionelle fingeraftryk dermed er forsvundet.

Metoden tager udgangspunkt i, at sveden på grund af sit saltindhold ætser sig ind i metaloverflader og skaber aftryk efter fingeren. Disse aftryk træder frem, når metallet, fx et hylster fra en affyret patron eller et bombefragment, udsættes for en elektrisk spænding på 2500 volt, mens der sprøjtes et fint kulpulver over overfladen. Pulveret klæber til de steder, hvor sveden har ætset sig ind i metallet, og dermed træder fingeraftrykket tydeligt frem.

Læs mere: Døden kommer med posten

Illustreret Videnskabs serie "Det fældende bevis" beskriver kriminalsager, hvor videnskaben har fældet gerningsmanden. I det nye nummer af magasinet fortæller vi historien om den 17-årige radioamatør Chris Marquis, som bliver dræbt af en rørbombe. Her ville politiet have haft gavn af John Bonds nye fingeraftryks-teknologi. Desværre var den ikke opfundet på tidspunktet, hvor efterforskningen foregik. I stedet greb politiet til metoder såsom massespektromi og håndskriftsanalyse.

Download artiklen ved at bruge knappen nedenfor.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: