Fireman

Elektrisk stav tæmmer flammerne

Som en anden Moses kan fremtidens brandmand skille flammerne i en brand. Amerikanske forskere er ved at udvikle en elektrisk stav, som kan manipulere med flammerne.

29. juli 2013

En flamme er et plasma, der består af positive ioner og negative elektroner. Den viden har amerikanske forskere udnyttet i en helt ny metode til brandbekæmpelse.

Sodpartiklerne i flammerne består primært af kulstof, som bliver elektrisk ladet, når det rammes af den elektriske strøm. Forsøgene viser, at brandmanden kan manipulere flammerne med en elektriske stav Det skyldes, at stavens elektriske felt gør flammens plasma ustabil, så den fx kan tvinges til siden og i bedste fald helt slukkes. Det kan ske ved at trække flammen væk fra det materiale, der nærer den.

Se den elektriske stav slukke ilden:

Virker kun i lukkede rum De første forsøg blev udført af DARPA, det amerikanske forsvars avancerede forskningsenhed. Resultaterne er senere bekræftet ved forsøg på Harvard University i USA.

Metoden kan fx bruges ved brande i lukkede rum, hvor brandmanden kan bane sig vej frem til indespærrede personer ved at tvinge flammerne bort. Ved skovbrande og andre store brande er effekten for beskeden.

Læs artiklen om Ildens overmænd i Illustreret Videnskab 13/2013. Abonnenter på Illustreret Videnskab kan downloade artiklen i PDF ved at bruge knappen nedenfor.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: