Kabelløs elevator

Kabelløs elevator kører sidelæns

Fremtidens elevator svæver i et magnetfelt, og derfor er kabler overflødige. Det gør det også muligt for en elevator at køre sidelæns.

5. marts 2015

Elevator svæver uden ophæng

Som andre elevatorer kan fremtidens elevator selvfølgelig køre op og ned. Men den kan mere end det: Elevatoren kan også bevæge sig vandret til begge sider.

Elevatoren er helt uden tovophæng og svæver i stedet i et magnetfelt præcis som et magnettog.

Mindre ventetid for utålmodige elevator-passagerer

Den tyske industrigigant ThyssenKrupp står bag den revolutionerende elevator, der indtil videre kun eksisterer som 3D-model.

Men planen er, at en prototype af elevatoren skal testes i et 240 meter højt tårn i den sydvesttyske by Rottweil i slutningen af 2016 og sættes i drift så hurtigt som muligt derefter.

Da elevatoren er kabelløs, kan skakten indeholde adskillige elevatorkabiner, der bevæger sig i kredsløb. Det øger ifølge ThyssenKrupp passagerkapaciteten med 50 procent og mindsker ventetiden til 15-30 sekunder.

Tag en elevator en kilometer op i luften

Ny elevator-teknologi bliver nødvendigt i fremtiden, hvor verdens storbyer planlægger at bygge megahøjhuse, der rager op til en kilometer op i luften. Læs mere i artiklen om megahøjhuse:

Svæver på magneter

Elevatorkabinen er drevet af en elektrisk motor og holder sig svævende i skakten med magneter, skiftevis tiltrækker og frastøder hinanden. Teknologien kendes fra maglevtoge, som drives ved hjælp af elektromagneter.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: