Green network

Alle kan bidrage til Det Grønne Netværk

Et stort fælles netværk til fordeling af elektricitet løser det grundlæggende problem, at de vedvarende energikilder ikke nødvendigvis giver os energi, præcis når vi har brug for den.

5. november 2009 af Ib Salomon

Med Det Grønne Netværk vil der altid være elektricitet til rådighed, når behovet er der – døgnet rundt, året rundt.

Vindkraft

Det nordlige Europa ligger i vestenvindsbæltet. Her blæser det en stor del af året – og mest i vinterhalvåret, når behovet for energi er størst. Store vindmølleparker på havet findes allerede, og flere er på vej.

Wind power

Vandkraft

Vandkraft er allerede i dag en uhyre vigtig ressource, som udnyttes i stor skala i bl.a. Norge, Sverige, Skotland og landene omkring Alperne. I perioder er der stort overskud af vandkraft – ikke mindst om natten.

Water power

Solenergi

I Sahara og store dele af Mellemøsten er skyer en sjældenhed. Solen står højt på himlen hele året, så kraftværker baseret på solpaneler og solceller kan med fordel placeres her og levere strøm i dagtimerne.

Solar power

Klodens sande tilstand - Vi har taget temperaturen på den vedvarende energi og det ser positivt ud!

Geotermisk energi

Nogle få steder i Europa er undergrunden så varm, at varmen allerede nu udnyttes i geotermiske kraftværker, fx i Italien. Men det kan faktisk lade sig gøre langt flere steder, hvis bare vi borer ned i fem kilometers dybde.

Geothermal power

Bølge- og tidevandskraft

Udnyttelsen af energien i bølger og tidevandsstrømme er endnu beskeden, men de første kommercielle anlæg er i drift, og potentialet er meget stort, ikke mindst langs Irlands, Storbritanniens og Portugals kyster.

Wave power 2

Stort potentiale

Den totale mængde energi i de vedvarende kilder er ufattelig stor. For eksempel kan alene vindmøller i teorien dække hele verdens energibehov – faktisk har forskere fra Harvard University i USA netop beregnet, at vind kan levere 40 gange det globale elforbrug.

Andre er knap så optimistiske, men hvis vi tager skridtet fuldt ud og etablerer et globalt grønt netværk, er det realistisk, at 70 procent af vores elforbrug bliver dækket af vedvarende energi om 25 år.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: