Barsebäck

Kernekraften bliver bedre, sikrere og renere

Eksperterne opdeler verdens a-kraftværker i såkaldte generationer – fra de første forsøgsreaktorer i generation I for 50 år siden til de nyeste i generation III, som indtil videre kun tæller et par værker i Japan.

6. november 2009 af Ib Salomon

Det nye værk i Finland samt et lignende i Frankrig, som også er under opbygning, bliver Europas første i generation III. De bliver verdens mest moderne værker vurderet på parametre som ydelse, sikkerhed og levetid.

De næste generationer af a-kraft-værker er allerede på tegnebrættet. Der bliver tale om reaktorer, som genbruger meget af det, der i dag betragtes som radioaktivt affald. Det vil både mindske affaldsproblemet og risikoen for, at radioaktive materialer falder i forkerte hænder.

Samtidig arbejder forskerne med ideen om at benytte helt andre brændsler end den berigede uran, der bruges i dag. Mange har et godt øje til grundstoffet thorium, et lidt upåagtet, sølvskinnende metal, som er ganske svagt radioaktivt, og som forekommer naturligt i langt større mængder end uran – blandt andet i Norge.

Generation I

De tidligste prototyper som fx det russiske Obninsk fra 1954.

Generation II

Alle de reaktortyper, som blev bygget i 1970’erne, og som har en beregnet levetid på 40 år – som fx Barsebäck.

Generation III

Reaktorer, som bygger på principperne i generation II, men med større effekt, bedre sikkerhed og længere levetid. De bedste design kaldes undertiden generation III+.

Generation IV

Reaktorer, som kun er på tegnebrættet, med bedre økonomi og minimalt affald.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: