Olkiluoto

Vi skal bygge flere nye atomkraftværker

Nye generationer af atomreaktorer er på vej – de er både sikrere, mere stabile og mere effektive end de gamle. Finland viser vejen med et nyt værk, som kan forsyne to millioner mennesker med el.

6. november 2009 af Ib Salomon

“Det globale behov for energi vil stige væsentligt, efterhånden som levestandarden stiger i flere og flere lande. Atomkraft er ikke nogen universalløsning på verdens energiproblemer, men den vil fortsat spille en vigtig rolle i det globale miks af energikilder.”

Sådan sagde generaldirektøren for IAEA, Det Internationale Atomenergiagentur, Mohamed el-Baradei, da han tidligere på året talte til energiministre fra hele verden.

44 atomkrafværker på vej

På verdensplan er 44 nye atomkraftværker i øjeblikket ved at blive bygget, og langt flere er ved at blive planlagt, for selv om atomkraftværker i store dele af verden bliver mødt med skepsis, peger også FN’s klimapanel på atomkraft som en af metoderne til at nedbringe udslippet af CO2.

De fleste atomkraftværker er bygget til at holde i ca. 40 år, men fremtidens værker vil typisk få en levetid på ca. 60 år. Og mens nutidens reaktorer kun udnytter nogle få procent af energien i uranbrændslet, bliver de næste generationer langt mere effektive.

Verdens mest moderne reaktor er for tiden ved at blive opført i Finland. Olkiluoto 3 kaldes den, og elproduktionen skal med 1600 MW forsyne to millioner mennesker. Værket er et såkaldt generation III-værk, hvor der er gjort ekstra meget ud af sikkerheden.

Depoter i grundfjeldet

Også affaldsproblemet mener man at have løst i både Finland og Sverige. De to lande regnes for verdens førende, når det gælder slutdepoter til det radioaktive affald. I begge lande satser man på at opbevare affaldet i tætte kapsler, som forsegles og placeres dybt nede i grundfjeldet.

Olkiluoto construction

20 procent om 25 år

I dag kommer 16 procent af verdens elektricitet fra de 436 reaktorer, som er i drift.

Andelen vil falde noget i de kommende år, fordi mange gamle værker udfases, men efterhånden som de nye værker tages i brug, vil den stige igen. Det er derfor sandsynligt, at mindst 20 procent af vores elforbrug bliver dækket af atomkraft om 25 år.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: