Wave machine

Bølgebrus skaber elektricitet på land

Ny bølgefanger fra skotsk firma producerer masser af grøn energi.

19. juli 2010

Det nyeste bud på en metode, der gør det muligt at tappe energi fra bølgernes kraft, ligner mest af alt en blanding mellem et solarium og en toastmaskine. Men de første forsøg ud for Orkney-øerne i Skotland tyder på, at Oyster Wave Power-maskinen går en stor fremtid i møde.Forsøgsanlægget har nemlig produceret pæne mængder elektricitet.

Et af nøgleordene ved bølgegeneratoren er enkelhed. I et forsøg på at bygge en maskine, der dels kan modstå elementernes rasen og dels kan holde til at gentage den samme bevægelse igen og igen, har det skotske firma Aquamarine Power, der står bag projektet, indbygget et minimum af funktioner i maskinen.

Den består derfor kun af et understel, der forankres til havbunden, og en flydende overdel, som trykkes ned, når en bølge skyller hen over den.

Planer om bølgefanger-parker

Bølgegeneratoren sender vand til en konventionel hydroelektrisk turbine på land, der laver elektriciteten, og derfor er den ideelle placering ca. 500 meter fra land – af flere årsager. Dels bliver de rør, der transporterer vandet, mere sårbare, jo længere de er, og dels betyder en placering tæt på land, at det bliver lettere at vedligeholde maskinen. Dertil kommer, at Oyster-maskinen fungerer bedst ved en havdybde på ca. ti meter, samt at bølgehøjden er mindre ved land end langt ude på havet, men stadig kraftig nok til at kunne udnyttes.

Planen er, at maskinerne skal placeres i bølgefanger-parker, der hver kan producere mindst 100 MW om året.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: