National Ignition Facility

Hvor kraftig er den kraftigste laser?

Jeg vil gerne vide, hvor man finder den kraftigste laser, og hvad den kan.

17. marts 2011

Nogle lasere leverer en konstant, høj ydelse og bruges fx til at skære i metal. De kraftigste lasere af denne type har en effekt på op til cirka 100.000 watt. Andre lasere leverer korte, men særdeles intense pulser. Den kraftigste laser af denne type står på forskningsenheden National Ignition Facility i Californien.

Laseren fungerer på den måde, at laserpulsen fra 192 kraftfulde lasere bliver samlet og rettet mod mål i millimeterstørrelse. Selv om hver laserpuls kun varer ti nanosekunder, svarer udladningen af energi i det ekstremt korte tidsrum til mere end 1000 gange det samlede elforbrug i hele det øvrige USA. Formålet er at skabe temperaturer på over en million grader og et tryk på ca. 100 milliarder atmosfære. På den måde skal superlaseren blandt andet generere ny viden om stjerners indre og bane vejen for fusionsenergi.

Laseren på National Ignition Facility stod efter syv års forsinkelse endelig færdig i 2010. Undervejs var byggeriet blevet næsten ti gange dyrere end planlagt.

192 laserstråler skaber den kraftigste laser

De 192 laserstråler i laseren på National Ignition Facility tilbagelægger hver især 1500 meter. Undervejs vokser deres samlede energi eksponentielt fra en milliardtedel af en joule til fire millioner joule.

A: Hovedforstærker B: Transport af stråler C: Optisk omskifter D: Effektforstærker E: Transport af stråler F: Lasersystem G: Endelig optik H: Målkammer

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: