flourescent light

Kan et lysstofrør tændes igen og igen?

Et gammeldags lysstofrør blev hurtigt slidt. Men hvad med de nye?

30. september 2011

Førhen var alle lysstofrør store og tykke og udstyret med det, der kaldes en glimtænder. De blinker typisk nogle gange, inden der kommer liv i dem.

Når disse lystofrør tændes og slukkes ofte, så slider det på dem, og derfor giver det god mening at holde dem tændte. Men denne type lysstofrør er godt på vej til at blive afløst af tyndere, moderne lysstofrør.

I disse rør er der indbygget en elektronisk forkobling i armaturet. Det betyder, dels at lys-stofrøret holder længere, dels at det sagtens kan tåle at blive tændt og slukket mange gange. Der vil dog stadig være en vis slitage, når man tænder og slukker, men i forhold til tidligere er slitagen minimal.

Lysstofrør giver mere lys for pengene

Den elektroniske forkobling betyder desuden, at lyset fra et moderne lysstofrør ikke opleves som flimrende – et gammeldags lysstofrør tænder og slukker faktisk 100 gange i sekundet, og det kunne derfor opleves som blinkende.

Lysstofrør giver populært sagt meget lys for pengene, men gengivelsen af farver er stadig lysstofrørenes svage punkt, fordi deres lys kun indeholder nogle af spektrets farver. Der udvikles dog løbende lysstofrør, der er bedre til at gengive farver.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: