House decorated with christmas lights

Kan man se julen fra rummet?

Der er dekorationer, lyskæder og pynt overalt – men giver det så meget mere lys, at det kan ses fra rummet?

7. december 2010 af Lars Thomas

Der er lys på gader og stræder, når julen nærmer sig – kilometervis af lyskæder, juledekorationer og pynt, stjerner, nisser, juletræer og andet godt - gør nogle steder nat til dag. Det virker så voldsomt, at man kan være fristet til at spørge, om det også kan ses fra rummet? Og der må svaret ganske enkelt være nej.

Lyskæder og julepynt drukner i fabrikker og storbyer

Menneskelige aktiviteter, storbyer, motorveje og fabrikker udsender allerede lys i så store mængder, at nogle tusinde lyskæder fra eller til ikke gør nogen forskel. Der findes en mængde forskellige satellitbilleder som viser, hvordan specielt Europa og det vestlige og østlige Nordamerika lyser op om natten, men sådan ser det altid ud – det bliver ikke kraftigere ved juletid.

earth lights

Julepyntede huse sluger energi

Det næste spørgsmål er så, om lysforbruget i julen kan ses på energiforbruget. Det er straks sværere at svare på især på den nordlige halvkugle, hvor vinteren i forvejen medfører et øget energiforbrug, og det kan være svært at adskille lyskæderne fra det øvrige.

Nogle steder kan det dog have enorm betydning, specielt i USA, hvor det i årevis har været en tradition at julepynte sit hus med så mange lyskæder og lysende dekorationer som overhovedet muligt. Der har flere undersøgelser vist, at nogle af de mest ivrige julepyntere sætter mellem 20 og 25 procent af deres årlige elektricitetsforbrug af til juledekorationerne.

Kilder: http://earthobservatory.nasa.gov http://tonto.eia.doe.gov www.energy.gov www.christmaslightsanddecorations.com

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: