LED changing colours

Nu kan LED-lys skifte farve på kommando

Stort gennembrud: Forskere fra Seol har udviklet LED-lys, som kan skifte farve. Det kan bl.a. forbedre kvaliteten af smartphones.

24. januar 2012

Forskere fra Seouls Nationale Universitet i Sydkorea har ved hjælp af nanoteknologi udviklet det første LED-lys, som kan skifte farve i hele spektret fra rød til blå, når man ændrer den elektriske spænding over dioden.

Bedre displays i smartphones

I dag er displays i mobile apparater som smartphones baseret på flydende krystaller eller organiske lysdioder (OLED). OLED kan i modsætning til almindelige LED-lamper udsende lys i flere farver, men ved at bruge LED frem for OLED ville man faktisk kunne lave bedre displays med kraftigt lys og høj opløsning samt stor driftsikkerhed og slidstyrke. Derfor er det et stort gennembrud, at man nu kan lave LED med lys i flere farver.

Lysdiode med små nanostænger

Lysdioden i forsøget består af små nanostænger af gallium-nitrid, og hver stang er belagt med flere lag indium-gallium-nitrid. Lagenes tykkelse afgør, hvilken farve lys elektronerne udsender på deres vej gennem dioden.

Når man skruer op eller ned for den elektriske spænding over lysdioden, tvinges elektronerne til at løbe gennem lag af forskellige tykkelser afhængigt af variationerne i spændingen. På den måde kan lysdioden lynhurtigt skifte mellem forskellige farver.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: