Heat pump

Ny varmepumpe holder 10.000 år

Norske forskere har udviklet en ny langtidsholdbar varmepumpe.

30. september 2011

En traditionel varmepumpe, der fx bruges til opvarmningen af et hus, må ofte skiftes ud efter 10-20 år. Men forskere fra Universitetet i Stavanger har udviklet en ny type pumpe, som de siger kan holde i mindst 10.000 år. Den blot én kubikmillimeter store pumpe er termoelektrisk og har såkaldte peltier-elementer, der skaber strøm via en forskel i temperaturen på elementets sider. Pumperne kan sættes sammen i den ønskede facon og arbejde sammen.

For at varme et familiehus op sætter man flere tusind af de små pumper sammen. Den lange holdbarhed skyldes ifølge forskerne, at den lille pumpe blot består af en enkelt del, mens en traditionel pumpe består af langt flere dele, hvilket giver mere slitage.

På de nye pumper skal man kun skifte en vifte, og det kan ejeren let gøre selv. Pumpen kan være klar til kommercielt salg i løbet af fem til 10 år.

Den nye type varmepumpe er på grund af den enkle fremstillingsproces billig at producere i meget stort antal. Modsat traditionelle varmepumper skal der ikke påfyldes kølegas, der kan lække og skade ozonlaget.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: